Maliyede çalışan yöneticilerin liderlik davranış düzeylerinin belirlenmesi İstanbul ili örneği
  1. Tez No: 458812
  2. Yazar: CANAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Liderlik Davranışı Algılama, Maliye, Manager, Perceiving Leadership Behavior, Ministry of Finance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada maliyede çalışmakta olan yöneticilerin algıladıkları liderlik davranış düzeyleri tespit edilerek araştırılacak ve algılanan liderlik davranış düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde Maliyede görev yapan 71 yönetici oluşturmuştur. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”ve Liderlik Davranışı Tanımlama Anketi (LDTA) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde değişkenlere bağlı olarak SPSS 15.0 programı kullanılarak gerekli test analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan bu testlerin sonuçlarına göre; Liderlik Davranışlarını Tanımlama Ölçeğinden yöneticilerin aldığı puan ortalamasının“orta ve üstü düzeyde”olduğu söylenebilir. Yöneticilerin cinsiyet, çalışmaya başlama yaşları, kıdem yılı, kurumdaki kıdem yılı, eğitim düzeyi, medeni durum ve atamalardan etkilenme durumları, gelir durumundan ve bulundukları konumdan memnun olma durumları, işyerinde sorunları olma durumları, sorun yaşadıkları kişi/durum, ulaşmak istedikleri hedefin olup olmaması, işyerinde teknolojinin tüm imkanlarından yararlanma durumu değişkenleri ile İnisiyatif (Yapıyı Harekete Geçirme), Kişiyi Dikkate Alma, Liderlik Davranışını Tanımlama puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yöneticilerin hizmet içi eğitim alma durumları ile İnisiyatif (Yapıyı Harekete Geçirme) alt boyutu puanları arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Yöneticilerin Kişiyi Dikkate Alma alt boyutu puan ortalamalarının hizmet içi eğitim alma durumu değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği ve yaş değişkenine göre yöneticilerin İnisiyatif (Yapıyı Harekete Geçirme) alt boyutu puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the levels of perceived leadership behavior and the relationship with some variables among managers who work at the Ministry of Finance. The sample of the study consists of total 71 managers from the Ministry of Finance in Istanbul, Turkey. To collect data“Personal Information Form”and Leadership Behavior Description Questionnaire" were used. Data were analyzed with SPSS 15.0 program. The findings demonstrated that there was no relationship between scores of leadership behavior description and scores of sub-dimensions of leadership behavior description, and gender, the age of beginning to work, seniority year, seniority year at the establishment, level of education, marital status, affection by the assignment, status of being content from the current position and income level, status of having troubles in the workplace, the person/situation he/she is having trouble with, whether he/she has a target to reach or not, take advantage of all the opportunities of technology in the workplace. But there was a relationship between age and initiative scores which is subdimension of leadership behavior description. Also it has been found that there was a significant positive relationship between service training status and initiative scores which is sub-dimension of leadership behavior description.