Keten (Linum usitatissumum L.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of different nitrogen doses on yield and quality of linen varieties
- Tez No: 458914
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR.BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keten, çeşit, azot dozu, verim, kalite, Linen, variety, nitrogen doses, yield, quality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, 2015 yazlık yetiştirme mevsiminde Iğdır ili Tuzluca ilçesi Ortabucak köyünde çiftçiye ait tarlada yapılmıştır. Deneme üç tekrarlamalı olarak Tesadüfi Bloklarda Faktöriyel Deneme Desenine göre kurulmuştur. Bu çalışmada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen Somme, Culbert, Sarı-85, Antares, Neche çeşitleri kullanılmıştır. Denemede 5 farklı keten çeşidine, 4 farklı azot dozu 0, 4, 8, 12 kg/da olarak uygulanmıştır. Çalışmada bitki boyu, meyveli dal sayısı, bitki başına meyve sayısı, bitki başına tohum sayısı, bitki başına tohum veriminin bloklar arasında çok önemli farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. Bitki boyu, meyveli dal sayısı, bin tane ağırlığı, ham yağ oranında çeşitler arasında çok önemli farklılıklar olduğu, tane veriminde ise farklı azot dozları arasında önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. En yüksek verim 77.71 kg/da ile 8 kg/da azot dozundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the 2015 summer growing season Igdir province Tuzluca was conducted in the fields of a farmer in the village Ortabucak. The experiment was established according to random blocks with three replications in a factorial experiment design. Somme, Culbert, Sarı-85, Antares, Neche varieties are used which obtained from Trakya Agricultural Research Institute in this study. In the experiment, five different linen variaties and four different levels of Nitrogen 0, 4, 8, 12 kg da-1was administered. In this study, very important differences were detected between the blocks in terms of plant height, number of fruit branches, number of fruits per plant, number of seeds per plant, seeds yield per plant. In this study, very important differences were detected between the varieties, in terms of plant height, number of fruit branches, thousand grain weight, crude oil ratio. Important differences were detected between the nitrogen doses, in terms of seed yield. Maximum yield was obtained from 8 kg / da-1 dose of the nitrogen as 77.71 kg da-1.