Trifluralin'in nitrifikasyona etkisi
- Tez No: 45897
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİNÇ ARCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nitrifikasyon, Trifluralin, Amonyum, Nitrat, Herbisid, Nitrification, Trifluraline, Ammonium, Nitrate and Herbicide
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRİFLURALİN'İN NİTRİFİKASYONA ETKİSİ Rıdvan KIZILKAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Sevinç ARCAK 1995, Sayfa:112 jüri: Yard. Doç.Dr. Sevinç ARCAK Yard. Doç'.Dr.Gökhan ÇAYCI Prof.Dr.KemalGÜR Bu çalışmada, Dinitroanilin grubu selektif herbisidlerden trifluralin'in doz ve zamana bağlı olarak nitrifikasyon üzerine etkenliğini saptamak amacıyla inkübasyon denemesi yapılmıştır. Deneme toprakları, Ankara "Üniversitesi Ziraat Fakültesi kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliği, çiftlik serisi topraklarından alınmıştır, kil bünyeli Çiftlik serisi toprakları pH'sı 7.81, organik made içeriği %1.78, kireç kapsamı %19.324 ve toplam azot miktarı %0.12 dir. Mutlak kuru madde ilkesine göre, 500gr deneme toprağına temel gübre olarak bütün saksılara, 200ppm N (NH^^SO^ şeklinde )100ppm P ve 125ppm K (KH^PO^ şeklinde ) ile beraber 0,0.4, 0.8, 1.6, 3.2 ppm lik trifluralin verilmiştir. Deneme 25° C +2 de Tesadüf Blokları Desenine göre 3 yinelemeli olarak yürtülmüştür. Saksıların su düzeyi hergün tarla kapasitesinin % 100 ünde tutulmuştur. Denemenin 1., 5., 10., 20., 40., 80., 160. günlerinde toprak örneklerinde NH^ N ve N03-N belirlenmiştir. Denemenin 40, gününde 0.4 ve 0.8 ppm lik trifluralin dozları uygulanmış toprakta NH4- N miktarı kalmamış N03-N miktarı hızla artış göstermiştir. 1.6 ve 3.2 ppm lik trifluralin uygulanmış topraklarde ise, trifluralin uygulanmamış topraklara oranla daha az bir değişim gözlenmeştir. NH^-N ve N03 -N miktarlarındaki değişim nitrifikasyon sürecinin bir göstergesi olduğuna göre, trifluralin 'in düşük ve normal dozlara ( 0.4 ppm ve 0.8 ppm ) nitrifikasyon olayını hızlandırmış, yüksek dozları ise (1.6 ppm ve 3.2 ppm ) yavaşlatmıştır. Denemenin 80. ve 160 günlerinde tüm deneme topraklarında NO,-N miktarının çok az bir kısmı N^dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF TRIFLURALINE ON NITRIFICATION Rıdvan KIZILCAYA Ankara University Graduate School Natural and Applied Scienses Department of Soil Science Supervisor: Asst.Prof. Dr. Sevinç ARCAK 1995,Page:112 jury: Asst.Prof.Or. Sevinç ARCAK AsstProf.Dr.Gökhan ÇAYCI Prof.Dr.Kemal GÜR The objective of our study was to obtain more information about influence of trifluraline on nitrification depending on time and dose. Experimental soil was collected from Ankara University Agricultural Faculty Kenan Evren Researching and Applying Farm's series soil characteristes were pH:7,81, organic matter content: 1,71%, lime content, i 9.324% and total nitrogen content: 0,12 %. According to dry matter base to 500 gr experimental soil as a fertilizer to every pot with 200 ppm N ((NH^SO^orm), 100 ppm P and 125 ppm K (KH2 PO^form), 0, 0.4, 0.8, 1.6 and 3.2 ppm trifluraline were added. This experiment was applied in Random Blocks design at 25*C (+2) with 3 repeatitions. The water level of the pots were established with 100% arable field capacity everyday. In the soil samples NHH-N and N03-N contents were determined in 1",5*\ 10^,20^,40 ^,80^ and 160+M days of the experiment. According to the results of this work, at the 40+u of this experiment at the soils treated with 0.4 and 0.8 ppm trifluraline 'no NH4 -N was determined and on increase in NO^-N was determined. But, in the soils treated with 1.6 and 3.2 ppm trifluraline more transformation is obtained than the soils which are not treated with trifluraline. As the changes in doses of NH4.-N and NO3-N is the base of nitrification process, use reach the conclusion that the lower and normal doses of trifluraline (0.4 ppm and 0.8 ppm) quickened nitrification and the high doses of (1.6 ppm and 3.2 ppm) trifluraline slowed down nitrification. At the 80tlland 160^ days of the experiment very little of N03-N was changed into N2.