Ordu ili ibreli ağaç türlerinde zarar yapan kabuk böcekleri (Curculionidae:Scolytinae)
The bark beetle pests in the coniferous tree species in Ordu province (Curculionidae:Scolytinae)
  1. Tez No: 459020
  2. Yazar: BELGEN YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAFES YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, kabuk böceği, tuzak ağacı, feromon tuzağı, avcı türler, Ordu, bark beetle, trap tree, pheromone trap, predator species
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma Ordu ilinde ibreli ağaç türlerinde zarar yapan kabuk böceklerini tespit etmek amacıyla 2013-2017 yıllarında yürütülmüştür. Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Ordu Orman İşletmesi'nin bu zamana kadar yapmış oldukları koruma çalışmalarından faydalanarak belirlenen deneme sahalarına, feromon tuzakları ve tuzak ağacı yerleştirilmiştir. Deneme sahalarında bulunan feromon tuzakları ve tuzak ağaçları belirli aralıklarla kontrol edilmiş ve gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalarda elde edilen örneklerin bulundukları yerdeki tuzakların koordinatları, rakımı ve mevkii adları kayıt altına alınmıştır. Çalışma sonunda 8 adet kabuk böceği türü tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla; Ips sexdentatus (Boerner), Dendroctonus micans (Kugelann), Ips typographus (L), Trypodendron lineatum (Olivier, 1795),Pityogenes bidentatus (Herbst 1783), Hylastes ater (Paykull 1880), Pityophthorus pityographus (Ratzeburg, 1837) ve Pityokteines curvidens (Germar)' tir. Bu türlerin yanı sıra 4 adet avcı tür tespiti yapılmıştır. Bu türler; Rhizophagus grandis (Gyll.), Thanasimus formicarius (Linnaeus), Rhizophagus dispar (Paykul) ve Rhizophagus depressus (Fabricius)'tur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to identiry the bark beetles which give harm on the handled tree kinds in the Ordu city between 2013-2017 years. Giresun Forest Zone Directorate, Maçka Directorate of Forestry has placed traps and trap trees on the trial sites detemired by the army forest operation using the conseration work they have done so far. Pheremone traps and trap trees located on trial sites were observed and controlled at regular intervals. The coordinates of the traps at the place where the samples obtained in the surveys were taken the location and the place names were recorded. At the end of the study 8 bark beetles species were conducted. They are respectively ; Ips sexdentatus (Boerner), Dendroctonus micans (Kugelann), Ips typographus (L), Trypodendron lineatum (Olivier, 1795),Pityogenes bidentatus (Herbst 1783), Hylastes ater (Paykull 1880), Pityophthorus pityographus (Ratzeburg, 1837) ve Pityokteines curvidens (Germar). Also 4 predatör species have been conducted. These kinds are Rhizophagus grandis (Gyll.), Thanasimus formicarius (Linnaeus), Rhizophagus dispar (Paykul) ve Rhizophagus depressus (Fabricius).