Pasinler ilçesinin bazı bitkisel ürünlerinde çiftçilerin kimyasal ilaç kullanımı ile ilgili tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determination of attitude and behaviors of farmers concerning pesticide used in some product of Pasinler district
  1. Tez No: 459061
  2. Yazar: MUHAMMET EMRE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SEMİH UZUNDUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: EKK analizi, Erzurum, Faktör analizi, Kimyasal ilaç kullanımı, Ürün verimi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, ürün verimini etkileyen faktörleri belirleyerek şekerpancarı, patates, çerezlik ayçiçeği ve silajlık mısır üretiminde; üreticilerin bitki koruma yönünden karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Araştırmada, Erzurum'da bu ürünlerin üretiminde yoğun olan Pasinler ilçesinden seçilen 14 köyde yaklaşık 327 anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri 2015 üretim yılını baz almıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bu ürünlerin üretiminde işletmelerin karşılaştıkları bitki koruma sorunları ve bu sorunları çözmede en etkili yöntemler belirlenmiştir. Ayrıca işletmelerde kullanılan ilaç kullanımı üzerine etkili demografik, sosyal ve ekonomik değişkenlerin etkileri belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Pasinler ilçesinde işletmelerde ürün veriminin artmasında gelir, destek, ilaçlama miktarı gibi değişkenler verimi artırırken, işletmenin girişimcilik ile ilgili sorunlarının artması da verimi düşürdüğü tespit edilmiştir. İşletmelerde verim artışı için girdi kullanımının artırılması gerekmekte ancak bu girdi düzeyi artırılmasında çevreye duyarlılıkta dikkate alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine factors that they have an effect on yield and the problems that farmers encounter in terms of plant protection and the factors that farmers' pesticide use in sugar beet, potato, confectionery sunflower, and corn silage production. About 327 farmers from 14 villages of Pasinler County of Erzurum Province, where these products are intensively cultivated, were involved in a survey. The survey data were based on production year 2015. The plant production problems that farmers encountered during the production of these plants and the most effective methods for resolving these problems were identified according to the results of the study. In addition, the effects of demographic, social, and economic variables which influenced the pesticide use in farms were determined. Regarding the productivity in farming facilities in Pasinler County, it was found that while variables such as income, support, and the amount of pesticide increased efficiency, it decreased as the entrepreneurship problems of the facility escalated. It is necessary to increase the use of input to enhance the efficiency in farming facilities; however, environmental awareness should also be taken into consideration while boosting the level of this input.