Thymol ve thymol aktif maddeli ürünlerin arı akarına (Varroa destructor Anderson&Trueman) karşı etkisi
Efficacy of thymol and thymol active ingredient products against of parasitic mite (Varroa destructor Anderson&Trueman)
- Tez No: 459089
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DODOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Varroa destructor, thymol, thymovar, apiguard, etkinlik, Varroa destructor, thymol, thymovar, apiguard, efficacy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bal arısı kolonilerinde arı akarı (Varroa destructor) ile mücadelede toz thymol, Thymovar ve Apiguard ilaçlarının etkinliği ve koloni gelişimine olan etkileri araştırılmıştır. İlaçlama sonrası en iyi sonuç toz thymol (%92.03) ve Thymovar grubunda (%83.60) elde edilmiştir. Apiguard grubunda ise etkinlik %76.08 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan toz thymol ve thymol aktif maddeli Thymovar ve Apiguard uygulamalarının, kapalı yavru üretimine ve arı populasyonuna negatif etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of powdered thymol, Thymovar and Apiguard for the control of the honey bee parasitic mite Varroa destructor and colony growth parameters were evaluated in this research. The best results were obtained with powdered thymol (92.03%) and in Thymovar (83.60%). The efficacy of Apiguard was 76.08%. Applications of powdered thymol and thymol active ingredient products used in this research did not show any negative effects on the brood area and bee populations.