Motokaravan sigortacılığı tahmin modellemesi ve uygulanan yöntemlerin karşılaştırılması
Predictive modelling in motor caravan insurance and comparison of methods applied
  1. Tez No: 459240
  2. Yazar: YASİN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATINÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: veri madenciliği, sigortacılık sektörü, motokaravan sigortası, karar ağaçları, lojistik regresyon, yapay sinir ağları, data mining, insurance sector, motocaravan insurance, decision trees, logistic regression, artificial neural networks
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sigortacılık, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin finansal yapılarına olumlu şekilde etki eden sektörlerdendir. Türkiye'de sigortacılık sektörünün son yıllarda çift haneli oranlarda büyüdüğü ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya olan katkısının artmış olduğu görünmektedir. Bu durumun daha iyi seviyelere çıkarak devam etmesini sağlamak için teknolojinin ve makinelerin kabiliyetlerinden faydalanmak gerekmektedir. Veriler arasındaki gözle görünmeyen ilişkilerin tespitinde kullanılan veri madenciliği de sigortacılığın gelişmesi için yararlanılması gereken alanlardan birisidir. Veri madenciliği aktüeryal hesaplamalarda ve her türlü sigorta suistimallerinin tespitinde kullanılır. Günümüzde birçok veri madenciliği metot ve algoritması mevcuttur. Veri kümelerinin karakteristiğine göre hangisinin kullanılacağına karar verilebilir. Bu çalışmada, Avrupa'da popüler olan ve gerekli çalışmalar yapıldığında ülkemizde de gelişme potansiyeli gösterebilecek olan motokaravan sigortacılığı üzerine model geliştirilmiştir. Hangi özellikteki kişilerin bu sigortayı yaptırabileceğine yönelik tahminlemeler yapılmıştır. Modelleme çalışmasında karar ağaçları tekniğinin kullanıldığı J48 algoritması, lojistik regresyonun kullanıldığı algoritma ve yapay sinir ağlarının kullanıldığı MultilayerPerceptron algoritması koşulmuştur. MultilayerPerceptron algoritması en iyi doğruluk oranına sahip olmuştur. J48 ise MultilayerPerceptron algoritmasına yakın bir doğruluk oranına sahiptir. Lojistik regresyonda ise ciddi bir başarı elde edilememiştir. Elde edilen sonuçların motokaravan sigortası yaptırma potansiyeline sahip olan kişilere ulaşmaya yönelik çalışmaları kolaylaştıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Insurance is a sector that affects the financial structures of developed and developing countries positively. It appears that the insurance sector in Turkey has grown in double digits in recent years and the contribution to the Gross Domestic Product has increased. It is necessary to take advantage of the abilities of technology and machines to ensure that this situation continues at better levels. Data mining, which is used to identify invisible relationships between data, is one of the areas that need to be exploited for the development of insurance. Data mining is used in actuarial calculations and in the detection of all types of insurance fraud. Many data mining methods and algorithms are available today. Which one to use depends on the nature of the data sets. In this study, a model has been developed on motocaravan insurance, which is popular in Europe and can demonstrate the development potential in our country when necessary studies are carried out. Estimates have been made on which property persons can make this insurance. In the modeling study, the J48 algorithm that uses the decision tree technique, the algorithm in which the logistic regression is used, and the MultilayerPerceptron algorithm which uses artificial neural networks are run. The MultilayerPerceptron algorithm has the best accuracy. J48 is in second place. J48 has an accuracy ratio close to the MultilayerPerceptron algorithm. No serious success has been achieved in the logistic regression. It is thought that the results obtained will facilitate the studies to reach those who have the potential to have a motocaravan insurance.