Plat biodiversity and ethnobotanical properties of various plants in choman (Erbil - Iraq)
Choman'da bitki biyoçeşitliliği ve çeşitli bitkilerin etnobotanik özellikleri (Erbil - Irak)
- Tez No: 459251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, biyoçeşitlilik, yenilebilir, zehirli, tıbbi bitki, Choman, Irak, Ethnobotany, biodiversity, edible, poisonous, medicinal plant, Choman, Iraq
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Botaniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma için, zengin bitki biyoçeşitliliğine sahip olması ve önemli bitki alanı olması nedeniyle Choman ilçesi seçilmiştir. Yöre halkı ziyaret edilmiş, yerel şifacılar ve bitki toplayıcıları ile arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı 992 m'den başlayıp 2900 m'ye değin değişmekte, alanın topoğrafisi ise belirgin vejetasyon tiplerinin oluşumuna neden olmaktadır. Alan, ayrıca Halgord-Sakran Milli Parkı sınırları içerisinde kalmaktadır. Arazi çalışmaları neticesinde yerel halkın tıbbi amaçlı, yiyecek amaçlı, zehirli, yem amaçlı ve bitkisel çay amaçlı kullandıklarını belirttikleri türler belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Bitki örnekleri 3 ilçe ve 21 köyden toplanmıştır. Floristik kompozisyonun oluşturulması amacı ile arazi incelemeleri 2016 yılı vejetasyon periyodunda gerçekleştirilmiştir. İncelemeler sonucunda 61 familya, 182 cinse ilişkin 282 bitki taksonu belirlenmiştir. Fabaceae familyasına ait 35 takson, Poaceae familyasına ait 24 takson, Asteraceae familyasına ait 19 takson, Liliaceae familyasına ait 16 takson, Rosaceae familyasına ait 16 takson, Lamiaceae familyasına ait 15 takson, Brassicaceae familyasına ait 15 takson, Orchidaceae familyasına ait 10 takson, Ranunculaceae familyasına ait 10 takson, Apiaceae familyasına ait 10 takson tespit edilmiştir. Ayrıca taksonların bitki yaşam formları da çalışılmıştır. Terofitler 86 takson (%30,5) ile birinci sırada, Hemikriptofitler 83 takson (%29,4) ile ikinci sırada, Geofitler 56 takson (%19,9) ile üçüncü sırada yer almaktadır. Fanerofitler 46 taksona (%16,3), Kamefitler 6 taksona (%2,1), Helofitler 4 taksona (%1,4) ve Epifitler sadece 1 taksona (%0,4) sahiptir.
Özet (Çeviri)
For this study, Choman District was chosen because of having rich plant biodiversity and important plant areas. Local people were visited and botanical excursions were carried out with the local healers and plant collectors. The area has variations in elevation starting from 992 m to 2900 m and topography is resulted in distinctive vegetation zones. Area also included by Halgord-Sakran National Park. Local inhabitants directed us to describe the plant taxa that traditionally used as edible, medicinal, poisonous, forage and herbal tea. Plant samples were collected from 3 subdistricts and 21 villages. To constitute the floristic composition, field surveys were conducted during active growth periods in 2016. After surveys 282 plant taxa from 61 families and 182 genera were identified. Plant families of Fabaceae with 35 species, Poaceae with 24 species, Asteraceae with 19 species, Liliaceae with 16 species, Rosaceae with 16 species, Lamiaceae with 15 species, Brassicaceae with 15 species, Orchidaceae with 10 species, Ranunculaceae with 10 species and Apiaceae with 10 species and can be found in the region. Also, life forms were studied. Therophytes is in the first rank with 86 taxa (30.5 %), Hemicryptophytes is the second with 83 taxa (29.4 %), and Geophytes is in the third rank with 56 taxa (19.9 %), Phanerophytes with 46 taxa (16.3 %), Chamaephytes with 6 taxa (2.1 %), Helophytes 4 taxa (1.4%) and Epiphyte with only one taxon (0.4%).