Geographical analysis of the distribution of oil and gas refineries, in the farmland of erbil province and its impacts on the agriculture of Erbil, by using gis
Erbil şehrindeki tarım alanlarında petrol ve gaz rafinelerin dağılımının coğrafi analizi ve cbs kullanılarak tarım üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 459254
  2. Yazar: KARWAN OBAID HAMAD HAMAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafik Analiz, Petrol, Ziraat, Kirlilik, CBS, Geographical Analysis, Petroleum, Agriculture, Pollution, GIS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, petrol ve gaz rafinelerinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerini konu etmektedir. Araştırma Erbil, Irak bölgesinde yapılmıştır. Temiz ve verimli tarımsal arazinin insan varlığının sürdürülmesi ile ilgili önemi göz önünde bulundurmakla, Irak'ın Erbil şehrindeki tarım meselesini çevreleyen sorunlar analiz edilmeye çalışıldı. Tarım, Erbil şehrinin sosyal ve ekonomik yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Bölge halkı, değişik tarım ürünlerini elde etmek amacıyla yalnızca bölgede değil, tüm Irak'ta geniş alanları kullanmışlardır. Bu nedenlede, bölge için ve tüm Irak için ekonomik bir gelir kaynağı olmuştur. Erbil, tarımın yanı sıra petrol ve gaz benzeri doğal kaynak üretimine geçmiştir. Yalnız bu durum, Irak'ın diğer bölgelerinde olduğu gibi Erbil şehrinin de bazı sorunlar yaşamasına yol açmıştır. Genel olarak, hizmetlerin planlanmasında spesifik kriterler bulunmamakla birlikte petrol rafineleri tarım arazilerin kalbine dağılmıştır. Bu nedenle, tarım işleri azalmaya yüz tutarak, çevre etkin bir şekilde olumsuz etkilenmiş çünkü şehirde eskiden ve hala devam eden ağır hava kirliliği yaşanmış ve bu durum halka ve mallarına zarar vermiştir. Çalışmada, CBS teknolojisi kullanılarak, Erbil şehrindeki petrol rafinelerinin coğrafi alanları, şehirdeki petrol rafinelerinin dağılımı ve seçilen yerlerin uygunluğu dahil olmak üzere, benzeri önemli noktalara değinilmiştir. Ayrıca bu durumun tarıma ve halkın sağlığına etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra, petrol rafineleri mevkilerinin şehirdeki kentsel ve nüfus sayısının gelişimi ile ne kadar bağdaştığı gibi sorulara yanıt aranmıştır. Irak Petrol Bakanlığı ve Bölgesel hükümetin, petrol rafinelerinin yeniden dağılımı hakkında pratik bir adım veya pratik programlama isteği varmı? Bu çalışmada sunulan yeni kriterlere göre bu sorumluluklar petrol bakanlığının (Doğal Kaynaklar). veya diğer bakanlıklara mı aittir? Araştırmada, doğru ve titiz sonuçları elde etmek için farklı modern teknolojileri kullanacaktır. Sonuç olarak, çalışma sonununa konuyla ilgili sorulara bazı öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The research project attempted to investigate the impact of oil gas refineries on agricultural production: A case study of the Erbil Local Government of North Iraq. Owing to the importance of clean and productive agricultural soil for the continued existence of man, this study investigated and analysis various situations and issues surrounding agriculture in the city of“Erbil”region of Iraq since, agriculture has always been an integral part of Erbil social and economic life.Its people have a very keen interest in cultivating their vast plain of land to produce various crops not only for the city itself but entire Iraq. Therefore, as an economic hob for the North Iraq and indeed Iraq as whole. Besides farming Erbil has moved into producing natural resources such as oil and gas. However, this can be seen as one of causes for Erbil to suffers from some problems as any Iraqi cities, which generally no specific criteria followed in the planning of most services mainly the distributions oil unlawful refineries in the heart of farmlands. Hence, agricultural in general has been declined and environment has been particularly affected because the city has and continues to experience difficult air pollution problems which have negatively impacted on citizens and their goods. The present work aims to highlight some important point such as the geographical areas of the oil refineries in Erbil Province by using GIS Technology and focusing on the distribution of oil refineries in the city, including an examination of their suitability of the places and how it has affected the agricultural and the health of the citizen as well as; answering to the questions like are refineries locations and how safe and suitable in accordant with developing in parallel with urban and population growth in the city? Does the Ministry of oil in Iraq and its regional government intend to put into practice any planning or practical schedule regarding refineries redeployment, based on the new criteria introduced in the present study? Are these new criteria the responsibilities of the Ministry of Oil (Natural Resources) or the responsibility of other ministries? The Study will, reach to the end by using different modern technologies to achieve accurate and precise results. Finally, the study will come to conclusion by providing some recommendation to the issue.