Kombine brayton ve rankine çevrimlerinin ekserji analizi ve optimizasyonu
Exergy analysis and optimization of combined brayton and rankine cycles
- Tez No: 934602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİ KARAALİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU KEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Brayton, Rankine, enerji, ekserji, optimizasyon, Brayton, Rankine, energy, exergy, optimization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde enerji kavramından ve enerjinin tarihsel süreç içerisinde ne gibi değişikliklere uğradığı, hangi yönde nasıl gelişmeler gösterdiği ele alınmıştır. Enerji kaynaklarının iki alt başlığı olan yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları incelenmiş ve ilk olarak yenilenebilir enerji kaynakları araştırılmıştır. Bu kaynaklar güneş, rüzgâr, hidrolik, jeotermal, biyokütle ve dalga enerjileridir. Bu enerji türleri kendi içerisinde sürdürülebilir ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarıdır. Daha sonra ise tükenebilir ve çevreye çoğu zaman zararlar veren yenilenemez enerji kaynakları olan kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer enerjiler araştırılmıştır. Tüm bu enerji kaynaklarının dünyada ve Türkiye de kullanımları, coğrafi olarak dağılımları gibi özellikleri gösterilerek ekserji kavramı ve ekserjinin ne gibi önemli noktaları olduğundan ekserjinin türleri olan kinetik ve potansiyel ekserji, fiziksel ekserji, kimyasal ekserji, ısı ile ekserji, iş ile ekserji, kütle ile ekserji ve ekserjinin yıkımı kombine çevrimler için incelenmiştir. Rankine çevriminin pompa basıncının 400 kPa'dan 7600 kPa'ya artması ile ekserji verimi %76'dan %85'e çıkmakta ve Brayton çevriminin kompresyon basıncının 400 kPa'dan 2200 kPa'ya çıkması ile de ekserji verimi %72'den %79'a yükselmektedir. Burada iki çevrimin optimum çalışacağı bu çalışma şartları beraber uygulandığında tüm sistemin ekserji verimi %86'yı aşmaktadır. Brayton ve Rankine çevriminin maksimum verimli olduğu çalışma şartları beraber uygulandığında sistemin optimum çalışma şartları elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the concept of energy and how energy has changed throughout the historical process, and in which direction and development it has shown. The two subheadings of energy sources, renewable and non-renewable energy sources, have been examined and firstly renewable energy sources have been investigated. These sources are solar, wind, hydraulic, geothermal, biomass and wave energies. These types of energy are sustainable and do not harm the environment in themselves. Then, coal, oil, natural gas and nuclear energies, which are exhaustible and often harmful to the environment, have been investigated. The usage of all these energy sources in the world and in Turkey, their geographical distributions and their features have been shown, and the concept of exergy and the important points of exergy, the types of exergy, kinetic and potential exergy, physical exergy, chemical exergy, exergy with heat, exergy with work, exergy with mass and destruction of exergy have been examined for combined cycles. As the pump pressure of the Rankine cycle increases from 400 kPa to 7600 kPa, the exergy efficiency increases from 76% to 85%, and as the compression pressure of the Brayton cycle increases from 400 kPa to 2200 kPa, the exergy efficiency increases from 72% to 79%. When these operating conditions, where the two cycles will operate at their optimum, are applied together, the exergy efficiency of the entire system exceeds 86%. When the operating conditions, where the Brayton and Rankine cycles are at their maximum efficiency, are applied together, the optimum operating conditions of the system are obtained.