663 sayılı KHK'nin devlet hastanelerinin verimliliklerine olan etkisinin veri zarflama analizi ile ölçümü
The measurement of decree no 663 of the effect on the efficiency of state hospitals with data envelopment analysis
- Tez No: 459466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN ZABUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Malmquist Endeks, Sağlıkta Dönüşüm, Kamu Hastaneleri Birliği, Hospital, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Malmquist Index, Transformation in Health, Public Hospital Association
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma 663 Sayılı KHK ile kurulan kamu hastaneleri birliklerinin hastanelerin nispi verimliliklerine olan etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda 2011 ve 2014 yıllarında faal olan 633 adet hastanenin yatak, uzman hekim ve muayene sayıları girdi; yatan hasta, A,B,C grubu ameliyat sayıları, yatak doluluk oranları ve yatak devir hızları çıktı değişkeni kabul edilerek nispi verimlilikleri veri zarflama analizi ile ölçülmüştür. Elde edilen etkinlik skorlarının 2011 ve 2014 yıllarındaki değişimini tespit etmek için Malmquist Toplam Faktör Verimlilik Endeksi kullanılmıştır. Araştırmaya dâhil edilen 633 hastanenin 2011 ve 2014 yılı ortalamalarına bakıldığında; etkinlik skoru 1 ve üzeri olan hastanelerin oranı %13,67 iken etkinliği düşük hastanelerin oranı %86,33 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada hastanelerin rolleri küçüldükçe etkinlik skorlarının da azaldığı görülmüştür. Araştırma sonucuna göre 633 adet hastanenin 2011 yılı etkinlik skoru 0,683 iken 2014 yılında 0,640 olarak hesap edilmiş, Malmquist toplam faktör verimlilik değişiminin ise 1,067 olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca VZA analizi yöntemlerinden; toplam etkinlik (CRS), teknik etkinlik (VRS) ve ölçek etkinliği olmak üzere 3 farklı etkinlik skoru hesaplanmıştır. Araştırmada Sivas ili ölçeğinde hastanelerin etkinlik skorları ayrıntılı olarak incelenmiş ve hastanelerin genellikle grup ortalamalarının altında değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde etkinlik skorlarının yıllar arası, gruplar arası ve bölgeler arası farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı Wilcoxon ve Kruskal-Wallis testleri ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of the relative efficiency of public hospital associations established by Decree No 663. In this regard, by accepting the outcomes variables as the number of hospital beds, specialist pyhsicians and examination entries,inpatients, A,B,C group numbers of operations, occupancy rate and bed turnover rates, the relative efficiency was measured by data envelopment analysis. To determine the changes in resulting efficiency scores of 2011 and 2014, Malmquist Total Factor Productivity Index was used. Analyzing 633 hospitals included in averages of 2011 and 2014, while the rate of hospital activity,whose activity scores 1 or more, was %13,67, the rate of activity low hospitals were identified as %86,33. In the research, the smaller the role of hospitals is, the more efficiency scores decreaces. According to research results, while efficiency scores of 633 hospitals in 2011 was 0,683, it was calculated as 0,640 in the year of 2014. Malmquit Total Factor Productivity changes have been found as 1,067. In the study, overall effectiveness from VZA analysis methods; total efficiency (CRS), technical efficiency (VRS) and the scale efficiency were also calculated. In the research, efficiency scores of hospitals in Sivas were examined in datail and hospitals have been identified as they generally have values below the group average. In the last part of research, efficiency scores were analyzed with Wilcoxon and Kruskal Wallis tests whether differences according to years, groups and regions make sense statistically.