Öz-düzenleyici öğrenmenin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının sanat eleştirisi dersine yönelik akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi
The impact of self-regulated learning on academic achievement and retention of visial arts pre-service teachers for art criticism course
- Tez No: 459520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DİLMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz düzenlemeli öğrenme, görsel sanatlar eğitimi, resim iş eğitimi, öğretmen adayı, sanat eleştirisi dersi, akademik başarı, kalıcılık, Self-regulated learning, visual arts education, art education, pre-service teachers, art criticism course, academic achievement, retention
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımının görsel sanatlar öğretmeni adaylarının sanat eleştirisi dersine yönelik akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden deneysel yöntemin ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel modeli ile gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu 2014- 2015 öğretim yılı güz yarıyılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda öğrenim gören 38 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada deney ve kontrol gruplarının oluşturulmasında denekleri eşleştirme yöntemi tercih edilmiştir. Gruplar oluşturulurken random atama yapılmış ve gruplar karma bir şekilde oluşturulmuştur. Araştırmada öz düzenlemeli öğrenmenin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının akademik başarılarına etkisini kontrol etmek için akademik başarı testi kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı çalışmanın başında, dört haftalık uygulama sonunda ve son olarak kalıcılık testi için bir dönem ara verilip öğretmen adaylarına altıncı yarıyılda tekrar uygulanmıştır. Çalışma dört ünite üzerinden dört hafta sürmüştür. Dersler deney grubunda öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımına uygun olarak, kontrol grubuna ise sunuş yoluyla öğrenme yaklaşımına dayalı olarak işlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 19 Paket Programı kullanılmıştır. Araştırmada non-parametrik verilerin toplanması için“İlişkisiz Ölçümler İçin Mann Whitney U-Testi”kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının her birini kendi içlerinde, öntest-sontest, son test- kalıcılık puanlarını karşılaştırmak amacıyla ise non-parametrik istatistik tekniklerinden“İlişkili Ölçümler İçin Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; deney ve kontrol gruplarının son test puanlarına bakıldığında her iki öğrenme ortamında da akademik başarıda belli bir artış gözlenmiştir. Ancak; deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları karşılaştırıldığında; deney grubundakilerin akademik başarılarının kontrol grubundakilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu bulgu; öz düzenlemeye dayalı öğretimin daha etkili bir öğrenme ortamı sağladığını ve öğrencilerin akademik başarılarını arttırmada daha etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca; deney ve kontrol gruplarının kalıcılık puanlarına bakıldığında her iki öğrenme ortamında da yapılan öğretimin kalıcılığını sürdürdüğü görülmüştür. Ancak; deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin kalıcılık puanları karşılaştırıldığında; deney grubunun kalıcılık puanları kontrol grubuna göre daha yüksektir. Bu bulgu; öz düzenleyici öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarında daha etkili ve kalıcı sonuçları olduğunu ve daha etkili bir öğrenme yöntemi olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçlarına dayanarak; öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımının öğretmen adaylarının akademik başarılarına ve sanat eleştirisi dersi tutumlarına olumlu yönde etki ettiği ve öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımının görsel sanatlar öğretmeni yetiştirmede kullanılması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the impact of the self-regulated learning approach on the academic achievement and retention of visual arts pre-service teachers for art criticism course. The study group of the research conducted with the semi-experimental model with pre-test post-test control group of the experimental method from the quantitative research methods constitutes 38 pre-service teachers educated at the Department of Arts Education, Kazim Karabekir Faculty of Education, Atatürk University in the fall semester of 2014-2015 academic year. In the research, the method of matching the subjects was preferred to form the experimental and control groups. When the groups were created, random assignment was made and the groups were formed in a mixed way. In the research, academic achievement test was used to determine the effect of self-regulated learning on the academic achievement of visual arts pre-service teachers. The data collection tool was used at the beginning of the study, at the end of four weeks of practice, and finally one term intermittent for retention test, then reapplied to the pre-service teachers in the sixth semester. The study lasted four weeks as four units. The courses were processed in the experimental group in accordance with the self-regulated learning approach and in the control group based on the presentation-based learning approach. In the analysis of the data, SPSS 19 Package Program was used. For the non-parametric data,“Mann Whitney U-Test for Uncorrelated Measurements”was used.“Wilcoxon Marked Sequence Tes for Correlated Measurementst”was used to compare“pretest-posttest”,“posttest-retention test”scores in each of the experimental and control group. According to the findings obtained in the research, a certain increase in academic achievement has been observed in both learning environments in terms of final test scores of the experimental and control groups. However, when the test scores of the experimental group and the control group students were compared, it seemed that the academic achievements of the experimental group were higher than those in the control group. This finding shows that self-regulated based instruction provides a more effective learning environment and proves more effective in increasing the academic achievement of the students. Also, when the retention scores of the experimental and control groups were taken into account, it was seen that the teaching carried out in both learning environments maintained its permanency. However, when the retention scores of the experimental group and control group students were compared, the retention scores of the experimental group were found to be higher than the control group. This finding shows that self-regulating learning has more effective and lasting results in the academic achievement of students and is a more effective learning method. Based on the results of the research, It can be said that the self-regulated learning approach positively influences the academic achievements of the pre-service teachers and their attitudes to the art criticism course and that the self-regulated learning approach should be used in the education of visual arts teachers.