Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal kullanına ilişkin görüşleri
The ideas of social sciences teachers regarding teaching technologies and meterial usages
- Tez No: 459569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Materyal, Öğretmen, Öğretim Teknolojileri, Sosyal Bilgiler, Meterial, Teacher, Teaching Technologies, Social Studies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Adana İli merkez ilçe orta okullarında sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerin öğretim teknolojisi ve materyal kullanımına ilişkin görüşleri değerlendirilmiş olup, araştırma betimsel bir araştırmadır. Bu araştırmada“tarama modeli”kullanılmıştır. Araştırma evreni, Adana ilinde2015–2016 Eğitim-Öğretim yılında özel ve resmi ortaokullarda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Adana ilinde dört merkez ilçede (Seyhan, Sarıçam, Yüreğir ve Çukurova) görev yapan, seçkisiz olmayan yöntemden biri olan uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 231 sosyal bilgiler öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmada“Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım Becerileri”anketi veri toplama aracı olarak uygulanmıştır. Veriler analiz edilirken frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma t-testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Ayrıca açık uçlu soruların analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada dört değişken olup, bunlar cinsiyet (kız- erkek), kıdem (1-5, 6-10, 11-15, 16-20, 21 ve üzeri), mezun olunan alan (sosyal bilgiler, tarih, coğrafya ve sınıf öğretmenliği) ve öğretmenlerin çalıştıkları kurumlardır (devlet okulları ve özel okullar). Değişkenlerden çıkan sonuçlara göre cinsiyet değişkenine göre kız ve erkek öğretmenler arasında hiçbir görüşte istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kıdem değişkenine göre hiçbir görüşte istatistiksel olarak manalı bir ilişki tespit edilmemiştir.Mezun olduğu alana göre ise, bazı değişkenlerde manalı farklılıklara ulaşılmıştır. Çalıştığı kurum göre ise, devlet okullarını ve özel okulları karşılaştırdığımızda bazı değişkenlerde anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this researct, The ideas about teaching technology and the material using of social sciences teachers working in private and official secondaryschools in Adana province are evaluated. This a descriptive research. In this research survey technique is used. There search population consists of social sciences teachers working in private and public secondary schols in 2015-2016 acedemic year in Adana province. There search sample consists of 231 socialstudies teachers, specified by an appropriate sampling method which is not a random method woking in four central districts (Seyhan, Sarıçam, Yüreğir and Çukurova) of Adana. In the research“İntrustional Technolog and material Conceptual Skills”questionaire is used as a data collection tool. While analysing data; frequency, percentage, artihmatic mean, standard deviation t-test and analysis of variance are used. Furthermore content analysis is used in analyzing open ended questions There are Four variables in the research: these are gender (Male-Famele), seniority (1-5, 6-10, 11-15, 16-20, 21 and over), field (social studies, history, geography and class teaching), the Institution of the teachers worked (public schods -private schools)In this research, according to outcomes of those variable: According to gender variable of the teachers (Male - Female ) there is no meaningful differences or statistical about any ideas. According to variable of seniority, there is no sigrifincant differences of statistical According to graduated branch; it has been achieved meaningful differences on some of those variables.According to the institution of the teachers worked; when we compare official schools vith Privates ones, it has been achieved meaningful differences on the some variables.