Beden eğitimi öğretmenleri ile farklı branş öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri entegrasyon yaklaşımlarının incelenmesi
Examination of the integration approaches of information and communication technologies of physical education teachers and different branch teachers
- Tez No: 741649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, BİT Entegrasyonu, ICT Integration, Information and Communication Technologies, Physical Education and Sports Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde modern eğitim sistemlerini şekillendiren sosyal, ekonomik, teknolojik ve eğitsel koşullar değişmiştir. Bu nedenle öğretmenlerin değişen bu koşullara ayak uydurması gerekmektedir. Bu araştırmada amaç; beden eğitimi ile farklı branş öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) entegrasyon yaklaşımlarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim bahar yarıyılında İstanbul ilindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet liselerinde görev yapan ve basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen öğretmenler oluşturmuştur. Bu kapsamda araştırma, 205'i beden eğitimi ve spor öğretmeni (BESÖ); 414'ü de farklı branşlardan olmak üzere 619 öğretmen ile yürütülmüştür. Araştırmada“Kişisel Bilgiler Formu”ve ''Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Entegrasyon Yaklaşımları Ölçeği'' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise betimleyici istatistik (frekans, yüzde ve ortalama), t-testi, One-way ANOVA ve pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda BESÖ, BİT entegrasyon düzeylerinin, hizmet içi eğitim alma durumuna göre; diğer branş öğretmenlerinin ise öğretmen lisesinden mezun olma, hizmet içi eğitim alma, gelir durumlarını yeterli bulma, mesleği isteyerek seçme, medeni durumlarına göre anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin BİT entegrasyon düzeylerinin diğer branş öğretmenlerinden anlamlı olarak daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Sonuç: Bilgi ve iletişim teknolojileri entegrasyonunun; cinsiyet, yaş, hizmet yılları, çocuk sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılaşmadığı; medeni durum, mesleği isteyerek seçme, gelir durumunu yeterli bulma, hizmet içi eğitim alma, öğretmen lisesinden mezun olma ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Today, the social, economic, technological and educational conditions that shape modern education systems have changed. Therefore, teachers need to keep up with these changing conditions. The aim of this research is; To determine the integration approaches of physical education and different branchteachers' information and communication technologies (ICT). Material and Method: Scanning model was used in the study. The research group consisted of teachers working in public high schools affiliated to the Ministry of National Education in Istanbul in the spring semester of 2020-2021 education and selected by simple random sampling method. In this context, the research included 205 physical education and sports teachers (PEST); The study was conducted with 619 teachers, 414 of whom were from different branches. In the research,“Personal Information Form”and“Information and Communication Technologies (ICT) Integration Approaches Scale”were used as data collection tools. In the analysis of the obtained data, descriptive statistics (frequency, percentage and mean), t-test, One-way ANOVA and Pearson product-moment correlation coefficient were used. Results: As a result of the study, according to PEST's, ICT integration levels, in-service training; On the other hand, it was determined that the other branch teachers differed significantly according to their graduation from a teacher's high school, receiving in-service training, finding their income levels sufficient, choosing the profession willingly, and marital status. Conclusion: Information and communication technologies integration; it did not differ significantly according to gender, age, years of service, number of children; It has been determined that there are significant differences according to marital status, choosing the profession willingly, finding the income status sufficient, receiving in-service training, graduating from a teacher's high school and branch variables.