Kültür ve sanat faaliyetlerinin belediyelerin kurumsal imaj ve itibarına etkisi (Örnek uygulama Eskişehir Büyükşehir Belediyesi)
The impact of cultural and artistic events on corporate image and reputation of municipalities: Model implementation, Eskişehir Municipality
- Tez No: 459584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İmaj, Kurumsal İtibar, Kültür, Sanat, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Corporate Image, Corporate Reputation, Culture, Art, Eskisehir Municipality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kurumsal imaj ve itibar, kurumların varlığını devam ettirebilmesini sağlayan önemli güç unsurlarının başında gelmektedir. Kurumsal imaj ve itibar, kurumların yürütmüş olduğu hizmetlerden ciddi anlamda etkilenmektedir. Öte yandan kurumsal imaj ve itibar; hedef kitleler, paydaşlar ve kamuoyu nazarında kurumların kabul edilebilirliğini önemli derecede etkilemektedir. Kurumsal imaj ve itibarın bu önemine karşın belediyelerde birçok hizmete verilen önem kültür ve sanat faaliyetlerine verilmemektedir. Ancak belediyelerin yaptığı kültür ve sanat faaliyetleri de diğer faaliyetler kadar önemlidir ve kurumsal imaj ve itibarı etkilemektedir. Yapılan çalışma bunu ortaya koymaktadır. Araştırmaya, Eskişehir il merkezinde yaşayan ve rastlantısal örnekleme yoluyla seçilmiş olan 831 kişi katılmıştır. Elde edilen verilerin demografik özelliklerine göre frekans yüzdeleri incelenmiştir. Ayrıca liderlik, iletişim, fiziki altyapı, hizmet kalitesi ve çalışanlardan oluşan kurumsal imaj ve itibar faktörlerinin çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Ortaya konulan model doğrultusunda imaj ve itibar faktörlerinin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin (EBB) kültür ve sanat faaliyetlerinin imaj ve itibarına etkide bulunduğu; EBB'nin kültür ve sanat faaliyetlerinin de EBB'nin kurumsal imaj ve itibarına katkısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Corporate image and reputation is one of the leading elements of power which help corporations continue their existence. Corporate image and reputation is considerably influenced by services that corporations offer. Moreover, corporate image and reputation significantly affects acceptability of corporations in the vision of target audiences, stakeholders and public opinion. Despite the significance of corporate image and reputation, the importance attached to several services is not given to cultural and artistic events. However, cultural and artistic events organized by municipalities are as significant as other activities and influence corporate image and reputation. The research hereby puts forward this aspect. 831 people who live in the downtown of Eskişehir and who were selected by means of random sampling participated in the study. Frequency percentages of demographic features of findings were examined. Furthermore, factors of corporate image and reputation composed of leadership, communication, physical conditions, quality of service and staff were analyzed through multiple regression. In line with the model suggested, it was found that factors of corporate image and reputation affect corporate image and reputation of cultural and artistic events of Eskişehir Municipality, and cultural and artistic events of Eskişehir Municipality contribute to corporate image and reputation of Eskişehir Municipality.