2005-2015 yılları arasında Türkiye'de uygulanan ar-ge ve inovasyon politikalarının KOBİ'ler üzerindeki etkisi: Konya tarım alet ve makineleri imalat sektörü örneği
The effect of r&d and innovation policies applied in Turkey between the years of 2005-2015 on SMSEs: Sample of Konya manufacturing sector on agricultural tools and machinery
- Tez No: 459598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Ar-Ge, İnovasyon, Tarım Makineleri, Technology, R&D, Innovation, Agricultural Machinery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için firmaların ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. Tarım alet ve makineleri imalat sektörü teknolojik gelişmelerden oldukça fazla etkilenen sektörlerden biridir. Teknolojik donanıma sahip akıllı tarım makinaları çiftçinin işinin kolaylaştırırken, çevreyi de korumakta ve verimi artırmaktadır. Konya tarım alet ve makineleri imalat sektörü örneğinde, Türkiye'de 2005-2015 yılları arası uygulanan Ar-Ge ve inovasyon politikalarının KOBİ'ler üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon kavramlarının tanım ve özellikleri ile çeşitli inovasyon göstergelerine yer verilmiş, Türkiye'nin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon politikaları tarihsel süreç açısından ele alınarak KOBİ'ler üzerinde uygulanan teknoloji ve inovasyon politikalarından bahsedilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında Konya'da tarım alet ve makineleri imalat sektöründe faaliyet gösteren 101 firma ile yapılan anket sonuçlarına yer verilmiştir. Buna göre ankete katılan firmaların 89 tanesi Türkiye'de uygulanan Ar-Ge ve inovasyon teşviklerini yeterli bulmamaktadır. 57 firmanın son beş yıl içinde inovasyon faaliyeti gerçekleştirdiği görülmüştür. Araştırma bulguları KOBİ'lerin teknolojik yetenek düzeyinin yükseltilmesi için yürütülecek olan politikaların büyük önem taşıdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
For being able to survive in rapidly developing environment of today, firms have to continuously modify and innovate their products, services, and production methods. Manufacturing sector of agricultural tools and machinery is one of highly more affected from technological developments. While smart agricultural machinery having technological equipment make easier the work of farmer, it also protects environment and increases productivity. In the sample of Konya manufacturing sector on agricultural tools and machinery, in this study aiming to introduce the effect of R&D and innovation policies, applied in Turkey between the years of 2005 -2015, on manufacturing industry, the definition and features of the concepts of science, technology, R&D, and innovation, and various innovation indicators were given place; and dealing with the science, technology, R&D, and innovation policies of Turkey in terms of historical process, the technology and innovation policies applied on SMSEs were mentioned about. In application part of the study, the results of survey carried out on 101 firms being active in Konya manufacturing sector on agricultural tools and machinery were given place. According to this, 89 of the firms participating in the survey do not find adequate R&D and innovation incentives applied in Turkey. It was seen that 57 firms realized innovation activity in the last 5 years. The findings of the study revealed that the policies to be implemented for raising technological ability level of SNSEs had a great importance.