Tahaddi'l-İtyani bi Misli'l-Kur'âni fi'l-Kur'ân
Challenging bring such Quran in the Quran
  1. Tez No: 459662
  2. Yazar: SAMAN AHMED RAMADHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULBAKİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tahaddî, i'caz, bezerini getirme, muhalefet, sarfe
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmamız, Yüce Allah'ın beyan, belagat ve fesahatin en zirvesinde bulu-nan o günün insanlarına karşı söz sanatı, şiir, nesîr ve hitabet alanında meydan okuyan tahaddî ayetlerini incelemeyi hedeflemektedir. Hiç şüphesiz ki bu meydan okuyuşla beşeriyetin sahip olduğu en faziletli ve en yüce düstur olarak Kur'ân'ın mühteşem yü-celiği ortaya çıkmıştır. Nitekim Kur'ân, muhatapları aleyhine kesin kanıt olmuş, inkâr-cıları da muhalefet etmekten susturmş, i'cazı ortaya çıkmış ve gün geçtikçe daha da artmıştır. Böylece Kur'ân-ı Kerim'in ayetleri temiz ve pak sinelerde her daim teren-nüm edilegelmiştir. Kur'ân, getirmiş olduğu değişik bilgi türleriyle insanlığı uykudan uyandırmış ve onlara yücelik bahşetmiştir. Genel olarak İslam dini ve özellikle de Kur'ân-ı Kerim'e karşı düşmanlık besle-yenler, bazen Kur'ân'ın i'cazına saldırıda bulunmuş veya bu hususta insanların zihin-lerinde şüpheler uyandırmaya çalışmışlardır. Bu amaca yönelik olarak da Kur'ân'ın yüceliğini ve değerini düşürmek için pek çok komplo girişiminde bulunmuşlardır. An-cak –büyük bir istek içinde olmalarına rağmen– kendilerine indirilmiş olan söze karşı koymak ve iddiasını yalanlamak veya iptal etmek için birden çok araç ve yönteme başvurmalarına karşın bu amaçlarında başarılı olamayıp hüsrana uğramışlardır. Daha sonra kendilerine okunan ve nazil olduğuna şahit oldukları en kısa bir sûrenin bir ben-zerini getirmeleri hususunda bile hiçbir şey yapanmadılar. Konu edindiğimiz thaddî ayetleri Bakara, Yûnus, Hûd, İsra ve Tûr sûrelerinde geçmektedir. Bu sûrelerde Kur'ân'ın bir sûresinin bir benzerinin getirilmesi nokta-sında iki defa, Kur'ân'ın on sûresi, Kur'ân'ın bir benzeri ve nihayet Kur'ân'a benzer bir söz getirmekle meydan okunmaktadır. Bunların yanı sıra Kur'ân'da zimnî olarak meydan okuyan âyetler de mevcuttur. Kur'ân üzerinde düşünmeye davet eden, Kur'ân'ın korunmuşluğunu ve onda şüphe olmadığını ifade eden her âyet bu türdendir. Bunun gibi bazı sûrelerin başlarında geçen Mukatta harflerde, diğer bir ifadeyle ayrık harflerde de zimnî meydan okuma vardır. Ayrıca bu Kur'ân dışında başka bir kitap getirmeleri veya onu değiştirmelerinin isten-mesi de bu kapsama girmektedir.“İtyan”sözcüğü Kur'ân-ı Kerim'de pek çok anlamda kullanılmıştır. Ancak ko-numuzla alakalı boyutu; tüm i'caz yönleriyle benzeyecek şekilde -meydan okumaya cevap niteliğinde- Mushaflarda okunan Kur'ân'ın bir benzerinin getirilmesi anlamin-dadir. Ayrıca bu çalışmamızda sarfe teorisine de ışık tutmaya çalıştık. İlim ehlinden bazılarına göre sarfe, Kur'ân'ın i'caz yönlerinden bir tanesidir. Buna karşılık diğer bazı âlimler ise, Kur'ân'daki meydan okuma ayetlerinin, sarfe görüşünnün yanlışlığını ortaya koyduğunu söylemişlerdir.
Özet (Çeviri)
The research aims to reveal the“verses of the challenge in the Nobel Quran,”which Allah challenged people who had the most expensive of rhetoric, the best eloquence, poetry, prose, speeches. That challenging has shown the greatness of the Quran, and it's Excellency. It is the best Constitution during the history of people. It also became a proof on all listeners, and silenced all opponents. The enemies of Islam in general, and the Quran in specific, tried to challenge the miracles of Quran, sometimes neglect it, and tried to do many plots to smash the greatness of Quran, but they failed. The challenge has been built with its statement, eloquence, words, and all its different miracles. The challenge had been continued during the era of Mecca and Madinah. To bring the same Quran, but they could not. Particularly, the time of chal-lenging was too long. Anahtar Kelimeler : Challeng, miracles, bring the similar