Kuzey Buz Denizi'nde yaşanan güncel gelişmeler ve CMI'nin bu konudaki çalışmaları
Recent developments in Arctic Ocean and work of CMI on this issue
  1. Tez No: 459702
  2. Yazar: CEYHAN KARASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DIDEM ALGANTÜRK LIGHT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Kutuplar, Arktika, Kuzey Buz Denizi, Kanal İstanbul, Boğazlar, Küresel Isınma, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu, Unclos, Law of Sea, Polar Code, Arctic Ocean, IMO, Global Warming
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kutuplar, bulunduğu konum ve hassas yapısı nedeniyle hem ekonomik hem de coğrafik olarak tüm dünyayı etkilemektedir. Kuzey Buz Denizi'nde yaşanan gelişmeler sonrasında Kanada denetimindeki kuzeybatı geçişi (NWP) ve Rusya kontrolündeki kuzey geçişi (NSR) deniz ulaşımının önemi giderek artmaktadır. Öte yandan, etki ve önemi giderek artan bu bölgede, düzenlemeler gecikmeli olarak yapılmakta ve yetersiz kalmaktadır. CMI sorunlar oluşmadan ya da büyümeden gerekli çalışmaları yapmakta ve dikkatleri çekmektedir. Bu çalışmada Kuzey Kutbu ve Kuzey Buz Denizi incelenerek küresel ısınmanın ve artan insani faaliyetlerin bölge üzerindeki etkileri ve bu değişimin hukuki etkileri incelenmiştir. Bu çalışma, bölgenin uluslararası arenadaki konumu nedeniyle yapılacak her eylemin denetlenmesi ve sonuçlarının incelenmesi gerekliliğinden yola çıkarak, bölgedeki en önemli hukuki düzenlemeler olan Polar Code başta olmak üzere IMO'nun yapmış olduğu düzenlemeler, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku sözleşmesi ışığında sahil devlerinin hazırlamış olduğu kurallar incelenmiştir. Uluslararası hukuki gelişmeler ayrıca Türkiye'deki boğazların ve Kanal İstanbul Projesinin hukuki durumu için de emsal teşkil edebileceği için çalışma sonunda Kutuplardaki gelişmelerin Türkiye'ye olası etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The poles are affecting the world both economically and geographically due to their position, as well as their sensitive structure. After the recent developments in the Arctic Ocean, Canada's control of the North-West Passage (NWP) and the Russian control of the Northern Sea Route (NSR), the importance of sea transport is increasing rapidly. On the other hand, in this area of increasing influence and importance, regulations are delayed and inadequate. CMI does the necessary work before problems arise or grow, and draw attention doing so. In this study, the effects of global warming and increasing human activities on the region and the legal effects of this change were examined by examining the North Pole and the Arctic Ocean. This study analyzes IMO regulations especially the Polar code, United Nation Convention Law of Sea which are the most important ones regulating the region due to the necessity of regulating all the actions and their consequences. As international legal developments can also be a precedent for the legal status of the Straits in Turkey and the Kanal Istanbul Project, the possible impact of the developments in the poles on Turkey has also been studied.