Türkiye elektrikli ev cihazları sektörünün uluslararası rekabet gücünün incelenmesi
The investigation of international competitiveness of Turkish electrical household appliances industry
  1. Tez No: 459701
  2. Yazar: ÇİĞDEM TÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Rekabet, Uluslararası Rekabet Gücü, Elektrikli Ev Aletleri, Revealed Competitive Advantages, Competition, International Competitiveness, Electrical Household Appliances
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, çeşitli yönleri ile rekabet gücü kavramları irdelendikten sonra Türkiye elektrikli ev cihazları sektörünün sahip olduğu rekabet gücünü değerlendirmek amacıyla Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemi kullanılarak sektörün rekabet gücü 2005 – 2015 yılları için hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmada, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından geliştirilen ve Uluslararası Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (Harmonized System) sınıflandırma sistemini temel alan Trade Map veri tabanından yararlanılarak, Türkiye'nin 2005 – 2015 yılları arasındaki elektrikli ev cihazları sektörüne ait dış ticaret verileri toplanmıştır. Araştırmada Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) sınıflandırması kullanılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre GTİP 8516 nolu elektrikli ev cihazları grubuna ait 6 haneli tüm alt sektörleri için 2005 – 2015 yılları arasındaki dönem itibariyle, Balassa'nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (AKÜ) yöntemi ile AKÜ değerleri hesaplanarak elde edilen veriler ile Türkiye'nin bu sektörlerdeki rekabet gücü analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'nin elektrikli ev cihazları sektöründe genel olarak rekabet gücünün düşük olduğu ancak 851621 gtip kodlu depolu ısıtıcı radyatörler, 851629 gtip kodlu elektrikli ısıtma cihazları aksam ve parçaları, 851660 gtip kodlu pişirici ve kızartma cihazları ürün grubunda rekabet gücünün yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after examining various aspects and concepts of competitiveness, in order to evaluate the competitiveness of Turkish electric household appliances sector competitiveness of the sector is calculated and evaluated for the years 2005 - 2015 by using the Revealed Comparative Advantages (RCA) method. In the study, The Trade Map utilizing which is developed by International Trade Centre (ITC) and based on the classification system in the International Customs Tariff Position (Harmonized System), foreign trade data of the electrical household appliances sector of Turkey between 2005 and 2015 were collected. The classification of the Customs Tariff Position was used in the study. According to this classification, for the period between 2005 and 2015 for all sub-sectors of 6-digit belonging to the electrical household appliances group with GTIP 8516, The competitiveness of Turkey in these sectors has been analyzed with the data obtained by calculating the RCA values by Balassa's Revealed Comparative Advantage (RCA) method. According to the results of the study, Turkey's electric household appliances sector generally have a low competitive power nevertheless 851621 HS coded heater radiators, 851629 HS coded electric heaters components and parts, 851660 HS coded cooking and frying appliances have been found to have a high competitive power.