Türk Hukukuna göre yabancı yatırımların tabi olduğu mevzuatın incelenmesi ve değerlendirilmesi
Investigation and evaluation of legislation subject to foreign investments by Turkish Law
- Tez No: 459703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Foreign Direct Investments, Turkish Foreign Direct Investment Law
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye'de 2003 yılından önce 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanununda izin ve onay sistemi uygulanırken bu kanun 2003 yılında ilga edilerek yerine bilgilendirme sistemini esas alan 4875 sayılı yeni Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu (DYYK) getirilmiştir. 4875 sayılı kanun ile yabancı yatırımcının önünde bürokratik engeller azaltılmış ve yabancılar için şirket kurma işleminde kolaylık sağlanması, taşınmaz edinim hakkının tanınması ve benzeri çeşitli haklar tanınmıştır. Yabancı yatırımcılar yatırım konusunda devletin kendi vatandaşlarına uyguladığı teşviklerden, yerli yatırımcılardan bir farkı olmadan yararlanmaktadır. Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY)'ın ekonomi açıdan önemli olması ve Türkiye'nin DYY çekmek için gösterdiği çabalar azımsanmayacak kadar çoktur. Bu çalışmada DYY çeşitli yönlerden irdelenmiş, DYYK'yi, Yabancı Yatırımcıları ilgilendiren hukuki mevzuatları ve Türkiye'deki DYY'nin durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, prior to 2003 The permission and approval system applied for the Foreign Investment Incentive Law No. 6224. However, this old law was abolished and after 2003, the new Foreign Direct Investment Law (FDIL) No. 4875 was replaced with an informing system. In this respect, bureaucratic obstacles of foreign investors have been reduced and the new law provides for the easily establishment of a company for foreigners, the recognition of the right to acquire real estate, and various other rights. Moreover, they benefit from the incentives that the state imposes on its citizens on investment, without any difference from the domestic investor. The importance of Foreign Direct Investment (FDI) in terms of economy and Turkey's efforts to attract FDI are considerable. In this study, the definition of FDI, its types, FDIL and some legal legislations FDI that are related to foreign investors and the situation of FDI in Turkey have been examined.