Uluslararası ticarette kullanılan belgelerin elektronik ortama taşınma süreci
The process of the digitalization of the foreign trade documents
- Tez No: 459707
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: E-Belge, E-imza, AB Hukuku, Uluslararası Ticaret ve Hukuku, E-Ticaret, E-Document, E-Signature, EU Law, International Trade and Law e-Commerce
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada uluslararası ticarette kullanılan kâğıt belgeler, kullanım alanları ve düzenleme şekilleri bakımından incelenmiştir. Kullanılmakta olan kâğıt belgelerin yerini elektronik belgelerin almaya başladığı günümüz ticaretinde elektronik belgelerin neler olduğu, nasıl düzenlendiği ve hukuki geçerliliğe sahip olabilmeleri için hangi araçlara ihtiyaç duyulduğu araştırılmıştır. Uluslararası alanda elektronik belge örnekleri ve elektronikleşme süreci çalışmaları hakkındaki gelişmelere detaylı bir şekilde yer verilmiştir. Bir belgenin elektronik belge olabilmesi ve uluslararası alanda işlem görebilmesi için nitelikli elektronik imza araçları tarafından imza edilmiş olmaları gerektiğinin detayları irdelenmiştir. Ayrıca elektronik belge kullanımına geçiş sürecinde yaşanan sorunların yanı sıra elektronik belge kullanmanın fayda ve avantajlarından da söz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, paper documents used in international trade were examined in terms of usage areas and regulatory forms. In order to make it available, it has been researched how electronic documents in today's trade, where they began to receive on-site electronic documents, how they are organized and what tools are needed to have legal validity. International inland electronic document examples and developments on electronic process studies have been detailed. The details of a document must be signed by qualified electronic signatories so that it can be an electronic document and can be processed internationally. In addition to the problems experienced in the process of transition to the use of electronic documents, the benefits and advantages of using electronic documents are also mentioned.