Çin'in küresel rekabet gücünün açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler yöntemine göre değerlendirilmesi
Chinese global competitiveness's evaluation with the method of revealed competitive advantages
- Tez No: 459708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Rekabet, Rekabet gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yöntemi, China, Competition, Competitiveness, Method of Revealed Competitive Advantages
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Çin'in 2006-2015 yılları arası dönemindeki 97 kategoride yer alan tüm ürünlerin üzerinde yapılan ithalat ve ihracatı incelenmiştir. Rekabet gücünün kavramı ve ölçme yöntemleri tanımlanması ile yola çıkarak Ballasa'nın ortaya koyduğu ve Vollrath'ın geliştirdiği Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yöntemi kullanılmıştır. Alınan veriler bu yöntemi kullanarak hesaplanmıştır. Hesaplanan değerlerin incelenmesi sonucunda Çin'in 2006-2015 yıllarında sürekli olarak rekabet gücüne sahip olduğu 46 faslın mevcut olduğu, 24 faslın rekabet gücü açısından sınırda olduğu ve 27 faslın rekabet gücünün düşük olduğu görülmüştür. Bununla beraber tablo ve şekilleri kullanarak Çin'in 10 yıl döneminde başlıca olarak ithalat ve ihracat yaptığı ülkeler ve tutarları, Çin'in 10 yıl boyunca dünya üzerinde yaptığı ihracat ve ithalat tutarları yıllara göre ayrıca gösterilmiştir. Çalışma sonunda ise elde edilen değerlere göre, Çin'in dış ticareti için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this research study is to examine and evaluate Chinese global competitiveness of all products in global market. In this context first wrote about concept of competitiveness and it's measured with method of Ballasa and Vollrath's Revealed Comparative Advantage with import and export value between 2006-2015 years priod. This research study is investigation GTIP All Products. According to the obtained data, was determined, Chinese has high competitiveness at 46 sectores, has low competıtıveness at 27 sectores and has limit competitiveness at 24 sectores. Using charts and grafic pointed that in this period time which countries are has moreforeign trade with China. Also pionted that 2006-2015 period time, China's import and export value to world in every year. Put forward some suggestion for China's foreign trade at the end of the study.