Türkiye Çin dış ticaretinin incelenmesi
Examination of foreign trade between Turkey and China
- Tez No: 459709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çin, Türkiye, ithalat, ihracat, küreselleşme, ticaret, China, Turkey, import, export, globolazation, trade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkiler 1965 yılında başlamıştır. Ticari ilişkiler 1971 yılında resmi diplomatik iş anlaşması yapıldıktan sonra büyümeye başlamıştır. Çin ekonomisinin büyümesinin ardından Türkiye'ye olan ihracatı artmaya başlamış ve 1995 yılından sonra tekstil ürünlerinin yerine mekanik ve elektrikli ürünler en fazla ihraç edilen ürün kategorisi olarak büyümekte ve toplam ihracatın yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin Çin'e olan ihracatındaki başlıca ürünler ise çelik, bakır ve mermer taş kategorisi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma Türkiye ve Çin ticaretinin son 15-20 yıllık ticaretini incelemekte ve iki ülke arasında hangi ürünlerde, nasıl bir ticaret olduğunu daha detaylı görmeyi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The commercial relations between Turkey and China began in 1965 and since the 1971 formal deputy business agreement has been made, it has begun to grow. After the growth of the Chinese economy, the exports to Turkey are growing and after 1995, instead of the original textile products, the mechanic and electric products are growing as the product category which is the most overtaken and they hold the half of total exports. The main products of Turkey's exports to China are steel, copper and marble stone categorization. This study examines the trade between Turkey and China over the past 15-20 years and gives a more detailed view of the trade between the two countries.