Hindistan'da Hindu Milliyetçiliğinin kökenleri ve 21. yüzyılda yeniden yükselişi
The origins of Hindu Nationalism in India and its awakening in 21st century
- Tez No: 459747
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KESKİN ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bharatiya Janata Party (BJP), Hindu nationalism, Indian nationalism, Narendra Modi, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Vinayak Damodar Savarkar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Hindistan'da 21. yüzyılda yükselişe geçen Hindu milliyetçiliğinin ortaya çıkış süreci ve Hindistan siyasetini nasıl etkilediği incelenmiştir. Tezin amacı bugün Hindistan'da iktidar olan Hindu milliyetçiliğinin anlamlı bir okumasını yapabilmek için bu milliyetçiliğin tarihsel gelişimini ortaya koyabilmektedir. Çalışmanın birinci bölümü Hindu milliyetçiliğinin ortaya çıktığı kolonyal dönemi ele almıştır. Kolonyal dönemde Hindistan'da Hindu milliyetçiliğiyle eş zamanlı olarak Hint milliyetçiliği de doğmuştur. Bu bölümde, bu iki milliyetçiliğin farkları ortaya koyulmuş ve tezin asıl konusunu oluşturan Hindu milliyetçiliğinin kolonyal dönemde nasıl şekillendiği anlatılmıştır. İkinci bölümde, Hindistan'ın İngiliz yönetiminden Hindistan ve Pakistan olarak ayrılışının Hindu milliyetçiliğinde yarattığı öfke sonucu bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen Mahathma Gandhi'nin bir Hindu milliyetçisi tarafından öldürülmesinin postkolonyal Hindistan'da Hindu milliyetçiliğinin yaşadığı gelişim seyrini nasıl etkilediği ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Hindu milliyetçiliğinin Hindistan'da yükselişe geçtiği dönem incelenmiştir. Hindu milliyetçiliğini iktidara taşıyan unsurların neler olduğu açıklanmaya ve Hindu milliyetçiliğinin Hindistan siyasetini nasıl şekillendirdiği bugün Hindistan'da iktidar olan Bharatiya Janata Partisi'nin(BJP) izlediği politikalar üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimleler: Bharatiya Janata Partisi (BJP), Hindu milliyetçiliği, Hint milliyetçiliği, Narendra Modi, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Vinayak Damodar Savarkar.
Özet (Çeviri)
This study examines the emergence process of Hindu nationalism which is rising in 21st century in India and how it affects Indian politics. The aim of the thesis is to demonstrate the historical development of this nationalism in order to make a meaningful reading of Hindu nationalism, which is ruling India today. First part of this study discussed the colonial period when Hindu nationalism is emerged. In the colonial period Indian nationalism was born in India simultaneously with Hindu nationalism. In this section, the differences of these two nationalisms are revealed and how the Hindu nationalism that is the main theme of the dissertation was shaped in the colonial period. In the second part the study, it is discussed how the death of Mahathma Gandhi who becomes a symbol of independence movement by a Hindu nationalist, as a result of the anger created by Hindu nationalism that separates India from British rule as India and Pakistan., has affected the course of development of Hindu nationalism in postcolonial India. The third and final part of study examines rising period of Hindu nationalism in India. In this part, it is tried to put forward how Hindu nationalism shaped Indian politics through the policies of the Bharatiya Janata Party (BJP) and explain the elements which provides power to Hindu nationalism.