Max Frisch'in Der Mensch Erscheint ın Holozaen (İnsan Nedir ki) adlı romanıyla Daniel Kehlmann'ın Die Vermessung Der Welt (Dünyanın Ölçümü) adlı romanlarında edebiyat bilim ilişkisi
Die beziehung der literatur und wissenschaft in romanen von Max Frisch's Der Mensch Erscheint in Holozaen und Daniel Kehlmann's Die Vermessung der Welt
- Tez No: 459778
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel veri, edebiyat bilim ilişkisi, edebiyat ve bilim
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı kökleri yüzyıllar öncesine dayanan edebiyat ve bilim arasındaki bağın ve ilişkinin nasıl kurulduğunu saptamaktır. Edebiyat ve bilim çeşitli dönemlerde, çeşitli yazarlar tarafından bir arada kullanılmış, birbirlerine kaynaklık etmiştir. Antik Yunan'a kadar uzanan bu birliktelik günümüzde hala güncelliğini ve dikkat çekiciliğini korumaktadır. Çalışmamızda konu edindiğimiz bu ilişkiyi biri geçmişten Max Frisch'in“İnsan Nedir Ki”ve diğeri de günümüzden Daniel Kehlmann'ın“Dünyanın Ölçümü”adlı romanlarında göstermeye çalışacağız. İncelediğimiz bu iki eserde birbirinden farklı bilimsel alanlarda, çeşitli bilimsel veriler ve çok farklı bilimsel bilgiler yer almaktadır. Çalışmamızın çıkış noktasını oluşturan soru ise bu eserler üzerinden edebiyat ve bilimin birbirini zenginleştirip, birbirine katkı sağladığı mı, yoksa tam tersi birbirinden ayrılması gerekip, kendi kulvarlarında kalmaları mıdır. Çalışmamızda metin odaklı yöntem kullanılmıştır. Metinlerimizdeki bilimsel veriler ve kullanılan çeşitli bilim dallarına ait örnekler incelememizin temelini oluşturmaktadır. Çalışmamızda incelenen, örneği verilen ve edebiyat ile bilimin tarihinden yola çıkılarak tespit edilen sonuçlar da göstermiştir ki edebiyat ve bilim birlikteliği edebiyatı ve edebi eserleri zenginleştirmekte, onlara farklı bir heyecan ve farklı bir renk katmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relation between literature and science, which dates back hundreds of years, and how it was founded. Literature and science have been used by various authors in various periods, and have been a source for each other. This union dating back to ancient Greece is still updated and attention-grabbing today. We will try n to show this relationship in our studyas one of Max Frisch's“Der Mensch erscheint in Holozaen”and the other Daniel Kehlmann's“Die Vermessung der Welt”novels. In these two works we have studied, there are different scientific fields, different scientific data and very different scientific information. The question that forms the starting point of our study is whether literature and science enrich each other and contribute to each other or should they be separated from each other and remain in their own lanes. Text-oriented method is used in our study. Scientific data in our texts and examples of various science branches used form the basis of our examination. In our work, we have also shown the results of examining and examining the history of literature and science, which shows that the combination of literature and science enriches literature and literary works, giving them a different excitement and a different color. Keyword: Scientific data, relation between literature and science, literature and science