Kütüphanecilik etiği: Üniversite kütüphanelerindeki personelin etik algı ve davranışları üzerine bir araştırma
Librarianship ethics: A research on ethical perception and behaviors of staff in university libraries
  1. Tez No: 459788
  2. Yazar: ERKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜNDAR ALİKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Algı, Meslek Etiği, Kütüphanecilik Etiği, Ethics, Ethical Perception, Professional Ethics, Librarianship Ethics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın amacı, kütüphanecilik mesleğini icra eden çalışanlara meslek etiği konusunda bir farkındalık yaratmak ve çalışanların mevcut etik algı düzeylerinin tespit edilerek ileride yapılacak iyileştirme çalışmalarına zemin hazırlamaktır. Buna ek olarak, kütüphanecilerin etik algı düzeylerinin demografik özellikler açısından değişkenliği göz önüne alındığında, eylemlere yaklaşımlardaki farklılıkların belirlenmesi hedefler arasındadır. Amaçlar doğrultusunda devlet ve vakıf ayrımı gözetilmeden seçilmiş 100 üniversitenin 210 kütüphanecisine anket çalışması uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler, SPSS 20 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, demografik özelliklerin etik algıda ve kütüphanecilerin tutumlarında farklılık yarattığı görülmektedir. Ayrıca ahlak ve etik kavramlarının kütüphaneciler tarafından birbirine karıştırıldığı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, kütüphanecilik mesleği için etik konusunu içerisinde barındıran bir eğitim politikasının geliştirilmesi gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to create awareness about occupational ethics for staff working as librarian and preparing a background for possible improvements by measuring their current ethical perception. In addition to that, considering variability of ethical perception levels of librarians in terms of demographical properties, determination of approach differences to actions are inteded. In the direction of aims survey is applied to 210 librarians of 100 Universities which selected without considering foundation and state distinction. The data gathered from survey is analysed of by SPSS 20 programme. As a result of this research, it is observed that demographical properties cause differences in ethical perception and attitudes of librarians. It has also been found that the moral and ethical concepts are intermingled by the librarians. Findings in the research reveal that a policy of education for the librarianship profession should be developed that incorporates the issue of ethics.