Rodos Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi'nde bulunan 22 adet yazma eserin tezyinatı
The writing of 22 writings in Rhodes' Hafız Ahmet Ağa Library
  1. Tez No: 459789
  2. Yazar: ZEYNEP AKBABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: El Yazması, Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi, Manuscript, Hafiz Ahmet Aga Library
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Türk kitap sanatlarının çok eskilere dayanan köklü bir geçmişi vardır. Kültür tarihimizde geniş bir yer tutan kütüphanelerimizdeki bilim ve sanatı bir arada götüren, zengin kitap koleksiyonlarımız, toplum olarak kitaba gösterdiğimiz saygının ifadesidir. Türklerin en eski sanatlarından olan tezhibin İran‟daki Selçuklu Türkleri kanalı ile Anadolu‟ya geçtiği ve Osmanlılarda kendine has özellikler kazanarak devam ettiği görülmektedir. Osmanlı döneminde meydana getirilen yazmalarımıza ev sahipliği yapan kütüphanelerimizden biri olan Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi, bünyesinde barındırdığı çeşitli tarihli el yazmalarıyla günümüze ışık tutacak ve dönemlerinin özelliklerini göz önüne serecek nitelikte kıymetli yazmalardır. Araştırmanın konusu, Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesinde bulunan tezhipli yazma eserlerin incelenmesi olarak ele alınmıştır. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde kitap sanatları ve bu sanatlardaki kompozisyon, üslûp ve desen özellikleri yer almaktadır. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanması, sayfa düzeni, konuları ve bezeme alanları bulunmaktadır. Üçüncü bölümü Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi, Hafız Ahmet Ağa Vakfiyesi, Hafız Ahmet Ağa, Fethi Paşa ve Hafız Ahmet Ağa kütüphanesinde bulunan eserler hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesinde bulunan eserler hakkında tezhipli el yazmalarının sanat, üslûp, desen, motif ve renk açısından incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has a long history of bookselling art based on very old. Takes a combination of science and art in our culture history in our library holds a large place, is indicative of the respect we show to our society as a rich collection of books book. Seljuk Turks in Iran, the illumination is one of the oldest art Anatolian Turks, passed through the channel, and it is seen that the cure gaining unique features in the Ottoman Empire. Hafiz Ahmet Aga Library, one of our library which houses our writing formed the Ottoman period, and shed light on the characteristics of the present period of writing that incorporates a variety of dated hands are burning precious qualified to unroll. The subject of the research Hafiz Ahmet Aga is considered as the study of the illuminated manuscripts in the library. Arts of the book in the first part of the thesis consists of four chapters and it is located in the composition styles in art and design features. In the second part of the preparation of the manuscript, page layout, there are issues and decoration fields. The third part of Hafiz Ahmet Aga Library, Hafiz Ahmet Aga charter of Hafiz Ahmet Aga, Conquest is the general information about the works and Hafiz Ahmed Pasha in the network library. In the fourth chapter Hafiz Ahmet Aga Library illuminated manuscripts about the works in the arts, style, pattern, were done in terms of motifs and colors.