Mantıkçı pozitivizm'in mantık ve dil anlayışı
Understanding of logic and language in logical positivism
  1. Tez No: 459804
  2. Yazar: MUSTAFA HARTAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mantıkçı Pozitivizm, Dil, Mantık, Doğrulanabilirlik, Dil Analizi, Metafizik, Önerme, Logical Positivism, Language, Logic, Verifiability, Language Analysis, Metaphysics, Proposition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dil ve mantık insanın düşünce dünyasını şekillendiren iki ana vazgeçilmez unsurdur. Düşünceyi oluşturan dil, fonksiyonel olarak bir araç mantık ise düşüncenin yöntemi olarak kabul edilmektedir. Mantık ve dil üzerine konuşulduğunda, bunların sorunları ele alındığında felsefi düşünce sınırları içinde olduğumuz söylenebilir. Bu çalışma bu anlamda felsefi bir incelemedir. Mantıkçı pozitivistlerin dil ve mantık anlayışları geçişkenlik taşıdığı için çalışmamız, mantıkçı pozitivizm'in mantık ve dil anlayışlarını inceleme amacındadır. Mantıkçı pozitivistler felsefi sorunları çözümlemek ve metafizik önermeleri anlamlı önermeler dışında tutmak için dil analizi yöntemini ve doğrulanabilirlik ölçütünü önermişlerdir. Önerilen bu yöntem ve ölçüt daha sonrasında eleştirilere karşı geliştirilmiştir. Çalışmamız, önermelerin anlamlı ve anlamsız değerlendirilmesi yapılırken kullanılan ölçütlerin neler olduğu, yöntemsel olarak nasıl gerçekleştirildiğini tahkik etme, bu ölçüt ve yöntemlerin problemlerini tespit etmeyi içermektedir.
Özet (Çeviri)
Language and logic are definitely two main indispensable factors which shape the world of thought of human being. Language forming thought is accepted as a tool functionally, and logic is accepted as the method of thought. Speaking upon logic and language and handling their results, we can say that we are in the boundaries of philosophical thought. This study in this respect is a philosophical analysis. As the understandings of language and logic of the logical positivists carry transitivity, our study aims to analyse the understanding of language and logic in logical positivism. In order to solve philosophical questions and exclude metaphysical propositions from meaningful propositions, logical positivists have proposed language analysis method and mean of verifiability. This proposed method and mean have later developed against criticisms. Our study includes the aim of determining the problems of these methods and means, means used while meaningful and meaningless evaluation of the propositions and investigating how they are realised procedurally