Âyetlerde dua üslubu
The praying style in the verses
  1. Tez No: 459805
  2. Yazar: MUHAMMET SÜHEYB SÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Arap dili, Kur'ân-ı Kerim, dua, belagat, beyân, Language, Arabic Language, Quran, prayer, balagha, beyân
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kur'ân-ı Kerimin indirildiği dönemde, Arap toplumunda sözlü edebiyat altın çağını yaşamaktaydı, bu edebiyat içinde önem arz eden bir alt konu da belagatti. Hitap ettiği kimselere göre, münasip ve tam yerinde düzgün ve hakikatli güzel söz söyleme sanatı olan belagat, diğer bir ifadeyle, fasih ve yerinde ifadelerle konuşmadır. Belagat ilmi, söylenen sözün belagati ve sözü dinleyenin belagati anlama istidadı olmak üzere iki başlıkta incelenir. Belâgat ilmi; beyân, me'ânî ve bedî' ilimlerinden müteşekkildir. Bu ilimler ise, şu konulardan bahseder; metnin manasındaki belâgat, nazmındaki belâgat, üslubundaki belâgat. Biz de bu çalışmamızda yapılan bu ilmi tasnifler doğrultusunda, Kur'ân-ı Kerimden aldığımız bazı örnek dua metinlerini inceleyerek, bu duaların Kur'ân-ı Kerimde hangi üslupla geçtiklerini ve bu üslupların nevilerini anlatmaya çalışacağız. Allah Teâlâ beşerin en seçkinleri olan bu insanların dualarını, Kur'anda bize naklederek, insanın halini dışa aksettirme yöntemlerinden biri olan lisanlarıyla ulaştıkları gaye ve neticeleri anlatır. Bu çalışmamızda, belagi üsluplar ilminin yön göstermesi ile bu konuyu anlamaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
In the times when Quran was being revealed, the oral literature of Arab society was in its golden age, and a subtopic that was of importance in that literature was Al-balagha. Al-Balagha, which is the art of saying good words that are appropriate to interlocutors, suitable and in position, smooth and veridical is, in other words, fluent and timely speaking. The knowledge of balagha is examined in two titles: as the balagha of the spoken word and listeners' aptitude for understanding the balagha. The scholarship of balagha consists of beyân, me'ânî and bedî' scholarships. These scholarships speak of these issues; the balagha in the meaning of the text, the balagha in its poetry and the balagha in its style. In this study, in the direction of these scholarly classifications, by examining some sample prayer texts taken from the Quran, we try to elucidate in which wording they are in Quran and the kinds of these wordings. Allah, by conveying us the prayers of the most prominent people of the humanity in Quran, tells us the purposes and consequences that people reach with their speech, which is one of the methods for people to reflect their conditions. In this study, we try to see the point with the guidance of the scholarship of wordings in balagha.