Mükemmeliyetçilik ve dindarlık ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between perfectionism and religiosity
  1. Tez No: 459803
  2. Yazar: NURİMAN KARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Din, Dindarlık, Perfectionism, Religion, Religiosity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, mükemmeliyetçilik ve dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında ilk olarak konunun teorik alt yapısı oluşturulmuş, ardından tecrübi verilerin analiz ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Olumlu Olumsuz Mükemmeliyetçilik ve İçsel Dini Motivasyon ölçeklerinden oluşan bir anket formu, 392 üniversite öğrencisine uygun örnekleme yöntemiyle uygulanmıştır. Araştırmada mükemmeliyetçilik ile dindarlık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, bunun yanında dindarlığın mükemmeliyetçiliği pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between perfectionism and religiosity. Within the scope of the research, firstly the teoretical substructure of the subject was created, then the experiential data have been analyzed and evaluated. In order to collect data in the research, the survey form consisting of Positive Negative Perfectionism Scale and Inner Religious Motivation Scale was applied by convenience sampling method to 392 university students. In the study has been shown that there is a significant positive correlation between religiosity and perfectionism, in addition religiosity has been predicted perfectionism positively and significantly.