Bir katılım bankasının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesindeki şubelerinin veri zarflama yöntemi ile etkinlik analizi
A participation bank's efficiency analysis with dea method in branches Eastern Anatolia and the Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 459808
  2. Yazar: ÖMER FAZIL EMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Katılım Bankası, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Banking Sector, Participation Bank, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı bir banka türü olan katılım bankalarının bölgesel performanslarını şube temelinde ölçmek ve bu şubelerin birbirleri ile göreceli etkinlik düzeylerini tespit etmektir. Bu bağlamda, katılım bankacılığı sektöründe faaliyet gösteren bir katılım bankasının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan 16 şubesinin etkinliği analiz edilmiştir. Teknik olarak etkinlik ölçme yöntemlerinden biri olan Veri Zarflama Analizi (DEA) ve temel Veri Zarflama Analizi (DEA) modellerinden BCC yaklaşımı kullanılmıştır. Etkinlik çalışmamız kredibilitelik, piyasa payı ve kârlılık modelleri üzerinden değerlendirilmiş olup kredibilitelik modeli BCC ortalama etkinlik skoru 0.775; piyasa payı modeli ortalama etkinlik skoru 0.739; kârlılık modeli ortalama etkinlik skoru ise 0.926 olarak ölçülmüştür. Üç modelde de etkin olan 5 adet şube bulunmaktadır. Bu şubeler: Erzurum, Trabzon, Of, Gümüşhane ve Değirmendere şubeleridir. Bu şubeler personel kalitesi, kurumla aynı dili konuşabilme ve hedeflere odaklanarak takım ruhu oluşturma konusunda başarılı olmuştur. Diğer şubelerin bazılarının ise birçok kalemde hedefe çok yakın olduğu ve küçük düzenlemeler ile etkin duruma gelebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to quantify the regional performances of participation banks, which are a different type of bank, on a branch base and to determine the relative activity level of these branches with each other. In this regard, we analyzed the 16 branches of one of participation bank in Turkey where these branches are located in Eastern Anatolia and Eastern Black Sea region. In this study as a technical method we used the basic Data Envelopment Analysis (DEA) and BCC approach from the models of Data Envelopment Analysis (DEA) to measure the efficiency. Our efficiency study is assessed through credibility, market share and profitability models. Some of results that we obtained are as follows; credibility model BCC average efficiency score was 0.775, market share model average efficiency score was 0.739 and profitability model average efficiency score was 0.926. There are 5 branches which are effective in all 3 models: Erzurum, Trabzon, Of, Gumushane and Degirmendere branches. These branches are succeeded in creating team spirit by focusing on staff quality, speaking the same language as the institution and focusing on the targets. We see that some of the other branches are very close to the target in many items and they may become effective with small arrangements.