Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik, sosyal, siyasi belirleyicileri: Türkiye üzerine bir uygulama
Economic, social, politic determinants of foreign direct investments: An application nn Turkey
  1. Tez No: 459814
  2. Yazar: MAHSA MORTAZAVIMOULOU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA ŞAHİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Ekonomi, Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, ARDL sınır testi, Open Economy, Direct foreign capital investments, ARDL border test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf ve yatırımların yetersizliğinden kaynaklı dış kaynaklardan sermaye ihtiyaçlarını giderme yolunu seçmek, ekonomik büyüme ve kalkınma problemleri ile karşı karşıya kalan bu ülkelerin önemli sorunlarından birisidir. Özellikle finansal globalleşmenin başlaması ile birlikte sermaye yetersizliği yaşayan ülkeler dış tasarruflardan yararlanarak yabancı sermaye akımlarını ülkelerine çekmeyi hedeflemektedir. Bu bakımdan doğrudan yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmede birtakım ekonomik, sosyal, politik ve kurumsal faktörlerin etkisi altında bulduğu ifade edilebilmektedir. Bu çalışmada Türkiye için 1980-2013 yılları arasındaki dönemde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik, sosyal ve politik belirleyicileri ARDL modeli ile incelenmiştir. Ele alınan dönemde, ekonomik büyüme ve sosyal belirleyiciler doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını pozitif olarak etkilerken, politik belirleyici negatif olarak etkilemektedir. Aynı zaman seçim yılları için eklenen kukla değişkenin katsayısının pozitif ve istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
On developing countries, one of important problems of these countries faced with economic growth and development is choosing the way which is the capital needs from outsources based on insufficient of savings and investment. Especially starting with financial globalization, countries that faced with insufficient of capital aim to attract foreign direct investment. In this regard, there are some factor which are economic, social, political and institutional to attract foreing direct investment to country. In this research, to give information about foreign direct investment and research effects of economic, social and political factors on foreign direct investments for the period between 1980 and 2013 to Turkey with ARDL model. The matter in period, economic growth and social determinator affect positively foreign direct invesmet while effect of political determinator is negative. At the same time, dummy variable for election years affects positively foreing direct investment.