Kredi kartlarının ödeme aracı veya finansman aracı olarak incelenmesi: Erzurum ili örneği
Investigation of credit cards as instruments of payment or financing: The example of Erzurum
  1. Tez No: 459813
  2. Yazar: MEHMET SERKAN ÇALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ, YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi kartları, ödeme sistemleri, kısa vadeli finansman, ödeme araçları, finansman araçları, Credit cards, payment systems, short-term financing, payment instruments, financing instruments
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde ödeme sistemleri ve araçları yaygınlaşmaktadır. Öyle ki sadece alışverişlerde değil giderek genişleyen kurum ödemeleri, toplu ulaşım ödemeleri, yiyecek-içecek otomatlarına yapılan ödemeler gibi geniş bir ödeme alanında nakit kullanımı gerektirmeyen ödeme araçları kullanılmaktadır. Bu ödeme araçlarının başında ise temassız işlem özelliği, uzaktan ödeme, çevrimiçi ödeme gibi imkânlar sunan kredi kartları gelmektedir. Kredi kartlarının taksitli ödeme imkânı sunması, nakit avans tedarik etme özelliği, asgari ödeme yapılabilme durumu, kredi kartlarını ayrıca bir finansman biçimine dönüştürmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde kredi kartlarıyla ilgili tarihsel süreç ve kavramlar, ikinci bölümde ödeme sistemleri ve finansman araçları anlatılmış. Çalışmanın üçüncü bölümünde kart kullanıcısı gerçek ve tüzel kişilere anket uygulaması yapılmış ve elde edilen verilerle çeşitli istatiksel analizler yapılmıştır. Ayrıca kredi kartları kullanıcılarının kredi kartlarını hangi yönüyle kullandıkları araştırılmaya çalışılmış ve kredi kartları ile ilgili sorunlar irdelenmiştir. Kredi kartlarının kullanıcılar tarafından bir finansman biçimi olarak algılandığı ve kredi kartlarının tahsilat açısından birinci öncelik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today, payment systems and instruments are becoming widespread. Payment instruments that do not require cash use are used in a wide payment area such as institutional payments, public transportation payments, and payments to food and beverage vending machines except for the shopping. The top of these payment instruments are credit cards that offer contactless transaction capability, remote payment, online payment, and so on. Credit cards are also becoming a form of financing in order to it offers installment payment opportunity, cash advance and minimal payment. It was explained that historical processes and concepts related to credit cards in the first part and payment systems and financing instruments in the second part of the study. In the third part of the study, questionnaires were applied to real and legal persons who are card users and various statistical analyzes were performed. Also, it was tried to investigate how credit cards users use credit cards and examined problems related to credit cards. As a result, it was determined that credit cards are perceived by users as a form of financing and they are the top priority in terms of collection.