Liderlik tarzlarının iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkileri
The impact of leadership styles on job satisfaction and organizational commitment
  1. Tez No: 459815
  2. Yazar: SAFİYE KIRKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada liderlik tarzlarından dönüştürücü ve etkileşimci liderlik tarzlarının, iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma literatür araştırması ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal yapısını oluşturmak amacıyla literatür araştırması yapılmıştır. Literatür taraması kısmında öncelikle liderlik tarzları ve dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik ve iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları açıklanıp tanımlanmıştır. Uygulama kısmında ise Erzurum il sınırları içerisinde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı birimlerde (Toplum sağlığı merkezleri ve Aile sağlığı merkezlerinde) çalışanlardan anket tekniği ile veriler toplanıp geri dönen anketler istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Sonuç olarak dönüştürücü liderlik davranışıyla, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında aynı doğrultuda ve anlamlı bir ilişki olduğu ön görüldüğü gibi doğrulanmıştır. Etkileşimci liderlik davranışıyla, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında aynı doğrultuda ve anlamlı bir ilişki yapılan analiz sonucunda doğrulanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effects of leadership style, transformative and influential leadership styles on job satisfaction and organizational commitment. The study consists of literature search and application sections. A literature search has been done to establish the theoretical structure of the study. In the literature review, firstly the concepts of leadership styles, transformative leadership, interactional leadership and job satisfaction and organizational commitment are explained and defined. In the application part, the data were collected from the employees working in the departments of the Public Health Directorate (community health centers and family health centers) located in the Erzurum provincial borders using questionnaire technique and the returned questionnaire forms were subjected to statistical analysis. As a result, it has been confirmed that there is positive and significant relationship between transformational leadership behavior and transformer leadership behavior, organizational commitment are in the same direction and have a meaningful relationship. It has not been confirmed as an analysis result that the interactionist leadership behavior, job satisfaction and organizational commitment are in the same direction and a meaningful relationship is made.