Mücrim Abid dîvânı (İnceleme-metin-dizin)
Divan of Mücri̇m Abi̇d (Analysis-text-index)
- Tez No: 459822
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KÖKTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Mücrim Âbid, Divân, Dizin, Chagatay Turkish, Mücrim Âbid, Divân, Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 947
Özet
Çağatay Türkçesi Türk dilleri ailesinin Orta Asya grubuna mensuptur. Bu dil 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar kullanılan edebi bir dildir. Çağdaş Türk Lehçeleri arasında Özbek Türkçesi ve Yeni Uygur Türkçesi ona en yakın olanlarıdır. Karahanlı ve Harezm edebi dillerinin devamı olarak Timurlular idaresi altında gelişen Çağatay dili özellikle Nevayi?nin eserlerinde klasik şeklini almıştır. Özbekistan'da şehirlerin diyalektlerine dayanan Özbek edebi dili 1921'de Çağatay edebi dilinin yerini aldı. Çağatay edebiyatının üçüncü döneminde yazılmış olan bu eserin dil ve üslup özellikleri incelenerek dönemle ilgili genel bilgiler ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Chagatai Turkish belongs to the family of Turkish language group in Central Asia.This language used as a literary language until 20th the beginning of the century. New Uighur Turkish and Uzbek ones closest to him among Modern Turkish Dialects. Karahan and Khorezm literary language developed under the administration of Tamerlane as a continuation of the classic shape of Chagatai language works, especially from Nevâyî. Cities of Uzbekistan Uzbek literary language based on dialects took place in 1921, the Chagatai literary language. Chagatai language and style of this work of literature written in the third period were analyzed and will be presented general information about the period.