Algılanan örgütsel adalet ile örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişki: Otel çalışanları üzerinde bir araştırma
The relationship between organizational justice and work alienation: A research on hotel staff
  1. Tez No: 459821
  2. Yazar: NİGERE DİLİXİATİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, İşe Yabancılaşma, Etkileşimsel Adalet, Organizational Justice, Work Alienation, Interactional Justice
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, otel işletmeleri çalışanlarının işe yabancılaşma düzeyleri ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma örgütsel adaletin dağıtımsal adaleti, işlemsel adaleti ve etkileşimsel adaleti olarak üç alt boyutu ve işe yabancılaşmanın alt boyutları olan güçsüzleşme, anlamsızlaşma ve kendine yabancılaşma üzerindeki katkıları incelenmiştir. Zaman, maliyet ve ulaşım sorunlarından ötürü Türkiye'de İstanbul ili Beyoğlu ilçesindeki beş yıldızlı oteller evren olarak seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi ise İstanbul Beyoğlu'nda hizmet veren beş yıldızlı otellerde çalışan 133 kişi oluşturmaktadır. Analizler sonucunda etkileşimsel adaletinin işe yabancılaşmanın alt boyutu olan kendine yabancılaşma ve işe yabancılaşma üzerinde ters yönlü etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bu doğrultuda çalışanın etkileşimsel adalet algısı arttıkça kendine yabancılaşma ve işe yabancılaşma düzeyi azalacaktır. Ayrıca çalışmada çalışanların demografik özellikleri(cinsiyeti ,eğitim durumu, gelir seviyesi) üzerinde farklılık testi yapılmıştır. Otel çalışanlarının cinsiyeti ile örgütsel adalet algısı ve işe yabancılaşma düzeyi arasında anlamlı fark olmadığı, gelir seviyesi yükseldikçe adalet algısının yükseleceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the relationship between organizational justice perceptions and work alienation levels of hotel management employees. In the study, three sub-dimensions of organizational justice as distribution justice, process justice and interaction justice, and sub-dimensions of work alienation, powerlessness, meaninglessness and self-estrangement have been examined. Participants of the study composed of 133 employees working in five star hotels in Beyoglu district of Istanbul City. As a result of analysis, it has been proved that only interactional justice has the opposite effect on self-estrangement which is the sub-dimension of work alienation. In another word, the self-estrangement level will decrease as the employees perceptions of interactional justice increases. In addition, the demographic characteristics(gender, educational level, income) of the personel were tested for differences. There is no significant difference between the gender of the hotel employees and their perceptions of organizational justice and work alienation level. Moreover perception of justice raises as the level of income increases.