Plastik sanatlarda kapı imgesi
The door image in plastic arts
- Tez No: 459840
- Danışmanlar: DOÇ. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kapı, İmge, Temsil, Açık Yapıt, Plastik Sanatlar, Door, Image, Representation, Open Work, Plastic Arts
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Plastik sanatlarda, sanat nesnesinden beklenen 'açık yapıt' niteliği, geçmişi, şimdiyi ve geleceği anlama/anlamlandırma ve yorumlama olgusunu -mecazen- kapı imgesi ile özdeşleştirmemize olanak sağlar. Plastik Sanatlarda Kapı İmgesi isimli tez çalışmamızda, tarihsel süreçte, yüklenilmiş simge ve gösterge değeri ile birlikte kapı imgesinin çok katmanlı bir yapı arz ettiği öngörülmüş; sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik nedenlerin etkisindeki kapı temsilleri sanatsal bağlamda incelenmiş; elde edilen veriler ışığında, bir dizi resimle desteklenen uygulama alanı yaratılmıştır. Sanatsal bağlamda kapı imgesi, 'ben' ve/veya 'öteki'ne ait dünya(lar) için bir seçeneğe sahip olma(-ma) duygusu yaratmakta, bu da toplumsal öznelerin aşamalı olarak Baba-Devlet-Tanrı otoritesi ile ilişkilerinin görünür temsili olarak 'kapı'nın biteviye sorgulandığı bir alan yaratmaktadır. Bir sanat formu olarak kapı imgesi, sanatın dönüştürücü gücüne duyulan ihtiyaç ölçüsünde tekrarlanmakta, yeniden biçimlendirme isteği uyandırarak, bir seçeneğe (daha) sahip olunduğunu düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
In plastic arts, the quality of“open work”enables us to identify phenomenon of understanding/interpreting the past, present and the future expected from an art object metaphorically- with the image of door. In this study titled Door Image in Plastic Arts it has been foreseen that the door image has a multi-layered structure with its symbolic and demonstration value in historical process; door representations under influence of social, political, cultural and economic reasons have been examined in artistic context and under the light of the obtained data a research field supported with a bunch of pictures have been created. In artistic context, door image creates a feeling of having/not having a choice for the worlds belonging to“me”and/or“the other”, and this creates a space where“door”is constantly questioned as a visible representation of relation of subjects to Father-StateGod authority. As an art form, door image has been repeated according to the need for art's transformation power, and awakening reforming desire it makes people think that they have another choice.