Peter Stamm'ın romanlarında heterotopyalar
Heterotopias in the novels of Peter Stamm
- Tez No: 459839
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Peter Stamm, İsviçre Yazını, Heterotopya, Mekân, Peter Stamm, Swiss Literature, Heterotopia, Space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada günümüz İsviçre edebiyatının önemli yazarlarından olan Peter Stamm'ın“Böylesi Bir Günde”,“Agnes”ve“Nacht ist der Tag”romanları, mekân merkezli bir bakış açısı ile incelenmiştir. Giriş bölümünde mekân üzerine ortaya konmuş temel bakış açıları ve İsviçre edebiyatında mekânın yeri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca mekân üzerine edebiyat bilimi alanında ve Stamm hakkında yapılmış çalışmalara değinilmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, mekân ve beden alanında yapılmış kuramsal çalışmalardan yararlanılmıştır. Tezin merkezini oluşturan Michel Foucault'nun“Öteki Mekânlar”çalışmasının dışında Foucault'nun“Ütopik Beden”, Markus Schroer'in“Räume, Orte, Grenzen”ve son olarak Gaston Bachelard'ın“Mekânın Poetikası”çalışmaları ele alınmıştır. İkinci bölümde yazarın“Agnes”,“Nacht ist der Tag”ve“Böylesi Bir Günde”romanları kuramsal çerçevede oluşturulmaya çalışılan bakış açısı bağlamında irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Peter Stamm'ın incelenen eserlerinde farklı öyküler anlatılsa da figürlerin memleketlerinden ya da yaşadıkları yerlerden farklı mekânlarda bulunmaları ve mekân içindeki hareketleri, figürlerin İsviçreli oldukları düşünüldüğünde ülkenin sahip olduğu konumdan kaynaklanan darlık duygusunun edebi alanda figürler üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels“On a Day like This”,“Agnes”and“All days are night”by Peter Stamm, one of the important authors of the contemporary Swiss literature, are analyzed in a space-oriented perspective. In the introductory chapter, information about main perspectives put forward upon space and the role of space in the Swiss literature are given. Moreover, the studies upon space in the field of literary science and about Stamm are mentioned. In the first chapter of the study which consists of two chapters, it's benefited from the theoretical studies about the space and body. Also“Utopian Body”by Foucault,“Räume, Orte, Grenzen”by Markus Schroer and finally“Poetics of Space”by Gaston Bachelard beside“Of Other Spaces”by Michel Foucault, which centralize the thesis, are handled. In the second chapter,“Agnes”,“All days are night”and“On a Day like This”the novels of the author are examined within the context of the perspective which is tried to be constructed in the theoretical framework. In the final chapter, it's determined that the sense of the narrowness of the country arising from the geographical location, when it's considered that the figures are in the different spaces than their homeland and the places where they live, their movements in the space and that characters are Swiss, despite different plots are discussed in the novels by Peter Stamm.