İslami bankaların finansal performanslarının Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye bazında karşılaştırması
Comparison of financial performance of İslamic banks based on Middle East countries and Turkey
- Tez No: 459864
- Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami bankalar, Financial Performance, Finansal Oranları, Panel Veri Analizi, İslamic Banks, Financial Performance, Financial Ratios, Panel Data Analysi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin amacı; ortadoğu ülkeleri arasında hızla büyüyen ve islami bankacılık sektörünün küreselleşmesinde önemli rol oynayan altı ülkenin -Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Türkiye ve Bahreyn- finansal performanslarını ölçup karşılaştırmaktır. 2010 Yılının ilk çeyreği ile 2014 yılının son çeyreği arasındaki yıllık finansal verileri kullanarak 36 katılım bankasının karlılık belirleyicileri panel veri analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmada Katılım bankaların karlılığına etki eden farklı içsel ve dışsal değişkenler seçilmiştir. İki farklı karlılık ölçütü, yani aktif karlılığı (ROA) ve özkaynak karlılığı (ROE) bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Sonuçlara göre maliyet gelir oranı, değişkeninin bağımlı değişken olan ROA ve ROE değişkenini negatif ve anlımlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Özkaynaklar/Toplam Aktifler ve Toplam Aktifler değişkeninin bağımlı değişken olan ROA ve ROE değişkenini olumlu ve anlımlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Tahmin sonuçlarına göre dışsal değişkenlerin bağımlı değişken olan aktif karlılığı ve özkaynak karlılığına istatistiksel açıdan anlamlı bir etksi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is measure and compare the financial performance of six countries - Saudi Arabia, United Arab Emirates, Qatar, Turkey and Bahrain - that have grown rapidly among the countries of the Middle East and played an important role in the globalization of the islamic banking sector. Using the annual financial data between the first quarter of 2010 and the last quarter of 2014, the profitability determinants of 36 participation banks were analyzed by panel data analysis. Different internal and external variables that influence the profitability of participation banks in the study were selected. According to results, the cost income ratio variable negatively and significantly affects on dependent variables ROA and ROE. It has been found that the Equity/ Total Assets and Total Assets variables affect on dependent variables, ROA and ROE, positively and significantly. According to the estimation results, there is no statistically significant effect of external variables on dependent profitability and return on equity.