Vergi Hukukunda muvazaa ve peçeleme işlemleri ile bu işlemlerin önlenmesine yönelik araçların değerlendirilmesi
Evaluation of procedures for prevention collusion and fictitious transactions in Tax Law
- Tez No: 459904
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Muvazaa, Peçeleme ĠĢlemleri, Vergi Hileleri, Emsallere Uygunluk Ġlkesi, Kanuna KarĢı Hile, GAAR, SAAR, Colusion, Fictitious Transaction, Tax Fraud, Arm-Length Principle, Abuse of Law, GAAR, SAAR
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Peçeleme işlemleri ve muvazaalı işlemler, mükelleflerin sözleşme özgürlüğünü kullanarak tesis ettikleri işlemlerdir. Bu işlemlerle mükellefler hedefledikleri iktisadi sonuca ulaşmak için vergi kanunlarının sözüne uygun fakat özüne aykırı işlem tesis etmektedirler. İktisadi gerçekliğe aykırı olarak yapılan bu işlemlerle mükellefler daha az vergi ödemeyi ya da vergisel yükümlülükten kurtulmayı amaçlamaktadır. Peçeleme işlemi ve muvazaalı işlemler aracılığıyla oluşturulan yapay görünümler sayesinde bazı mükelleflerin vergisel çıkar sağlamaları; vergilemede eşitlik ve adalet ilkeleri başta olmak üzere vergi kanunlarına ve vergileme ilkelerine tezat oluşturmaktadır. Bu nedenle yapılan bu işlemlerin tespiti halinde gerçek iktisadi işlemin vergilendirilmesi söz konusu olmaktadır. İktisadi gerçekliği gizleyerek vergisel çıkar elde etmek isteyen mükelleflerin bu işlemlerini önlemek için; özel amaçlı düzenlemeler, genel amaçlı düzenlemeler, özel amaçlı yasalar ve birtakım vergi güvenlik önlemleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Fictitious transactions and collusion are transactions contrary to the essence of tax laws by using contractual freedom of taxpayers. Taxpayers in order to reach their aimed economic results by concealing economic reality with the help of fictitious transactions and collusion, establish procedures acording to the promise of tax laws contrary to essence of the tax laws. Taxpayers with these transactions contrary to economic reality intend to avoid the tax liability or pay less tax. Thanks to artificial view composed through fictitious transactions and collusion taking advantages of some taxpayers, but this case is in contrast to tax laws and taxation policy by taking into account especially equality and justice in taxation. Therefore, incase of detection of these transactions, taxation must be made acording to real economic transactions. Taxpayers who want to avoid taxes by hiding the economic reality in order to prevent the overall arrangements for this process general measures, special measures, special tax codes and tax security measures have been established.