Hüseyin Celâl Bey Hüsn-i Yûsuf tahlil-transkripsiyonlu metin-dizin-tıpkıbasım
Hüseyin Celâl Bey Hüsn-i Yûsuf analysis-transcriptional texts-index-facsimile
- Tez No: 459938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevgili, güzellik unsurları, Hüseyin Celâl Bey, Hüsn-i Yûsuf, şiir, Beloved, beauty elements, Huseyin Celal Bey, Husn-i Yusuf, poetry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Sevgili, gerek bulunduğu konum gerekse sahip olduğu nitelikler bakımınından Osmanlı şiir geleneğinin en önemli ve en temel unsurudur. Sevgilinin varlığı zorunlu olarak onun güzellik unsurlarının da şiire konu olmasına sebep olmuştur. İdeal bir güzel ve güzellik tasavvurunun peşinde olan Osmanlı şairi, sevgiliyi güzellik unsurları ile müteşekkil bir bütün olarak ele almış ve şiirin anlam evrenine dâhil etmiştir. Güzellik unsurlarından müteşekkil bir bütün olan sevgiliyi gerçek manasıyla anlamak ve tanımak için güzelliğinin kaynağı olan ve onu bir bütün şeklinde anlamlı kılan güzellik unsurlarının mahiyetini iyi kavramak gerekmektedir. Sevgili, sıradanın ötesinde sıradışı bir niteliğe sahiptir. Söz konusu sıradışılık kendisini sevgilinin her halinde ortaya çıkarır. Konuşması, tavrı, duruşu, güzelliği, nazı, cilvesi, oturup kalkması bile sıradışıdır. Şaire düşen görev var olan güzelliği sıradan bir güzellik olmaktan çok daha öteye taşımak ve sevgiliyi kusursuz güzelliğin sembolü olarak tasvir ve tahayyül etmektir. Bu doğrultuda 16.yüzyılda yazılmış olan Hüseyin Celâl Bey'in Hüsn-i Yûsuf adlı eseri, sevgilinin güzellik unsurlarını merkeze alarak ideal bir güzel ve güzellik tasavvuru ortaya koyması ve sevgiliyi sahip olduğu bütün güzellik unsurlarıyla sıradan bir güzelin ötesinde tasvir ve tahlile çalışması bakımından incelemeye konu edilmiştir. Çalışma, 5 bölümden oluşmaktadır. 1. bölüm“Hüseyin Celâl Bey'in Hayatı, Poetikası ve Eserleri”, 2. bölüm“Hüsn-i Yûsuf'un Şekil ve Muhteva İncelemesi”3. bölüm“Transkripsiyonlu Metin”4. Bölüm“Dizin”5. Bölüm“Tıpkıbasım”gibi başlıklar içermektedir.
Özet (Çeviri)
Beloved is the most important and most fundemantal element of Ottoman poetry tradition, not only of its position but also its qualification. The existince of beloved, mandatorily caused its beauty elemements to be the subject of the poem. Ottoman poet, in the pursue of ideating the ideal beauty and beautifulness, dealt beloved as a whole composed with beauty elements and included it to the poem's meaning elements. In order to understand and identify beloved, composed of beauty elements as a whole, in its actual spirit one must comprehend the beauty elements that are the source of it beauty and make it meaningful as whole. Beloved, has an extraordinary quality beyond ordinary. The extraordinariness in question, shows itself in beloved's every state. Its speech, attitude, beauty, whim, coquetry, even its sit up is extraordinary. Duty of the poet is to take the existing beauty far beyond rather than an ordinary beauty and describe it as a symbol of flawless beauty. In this direction, which was written in the 16th century Huseyin Celal Bey Husn-i Yusuf has entreated an ideal beautiful and beauty conceived of expression and depicted beyond an ordinary beautiful with all the beauty element to have her lover and subject to examination in terms of trying to analyze, taking the center of the element of beauty lover otherwise. Work consists of 5 parts. including parts like; Part 1“Huseyin Celal Bey's Life, Poetics and Works”, Part 2“Husn-i Yusuf's shape and contents in Review”section 3“Transcribed Text”Chapter 4“Index”Chapter 5“Reproduction”.