دور القواعد المقاصدية في بناء أحكام الأحوال الشخصية الزواج و الطلاق نموذجاً دراسة تطبيقية مقاصدية
Devru'l-Kavâidi'l-Mekâsidiyye fî Binâi Ahkâmi'l-Ahvâli'ş-Şehsiyye (ez-Zevâc ve't-Talâk nemuzecen)
  1. Tez No: 459937
  2. Yazar: OMAR ABDULLAH OMARAGHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Quran, Maqasid, Marriage, Divorce, Family Law
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Makasıd Kurallarının Aile Hukukunun İnşasında Rolü -Nikah ve Boşama Örneği- başlıklı bu araştırma, makasıd-ı şeria özellikle aile hukuku evlenme ve boşanma alanında konuyla ilgili birçok sonuca ve gerçekliğe ışık tutmaktadır. Bu araştırmayı üç kısma ayırdım. Birinci bölümde araştırmada kullanılan temel kavramlar, makasıd ve ilişlkili kavramlar sözlük-terim açısından ele alnımış, bundan sonra makasıdla ilgili ayrıntıları, makasıdın kısımları, önemi ve benzeri makasıda giriş mahiyetindeki konular ele alınmıştır. Bu akpsamda“makasıd kuralları”tamlaması, ahval-i şahsiye kavramı, evlenme ve boşanma gibi kavramların analizi yapılmıştır. İkinci bölümde yalnızca evlenme kavramı ele alınmış ve makasıd kurallarının evlenme konusundaki hükümlerin üretilmesindeki rolü ele alınmıştır. Bu çerçevede makasıd kuralları; ahlak kuralları türünden genel makasıd kuralları türünden çeşitli kısımlara ayrılmış, makasıd kurallarının evlenmeyi teşvik etmesi ele alınmıştır. Makasıdın zaruriyat, haciyat ve tahsiniyat kısımları ele alınmış ve evlilik sözleşmesi üzerindeki etkileri, nikah sözleşmesinde haciyat açısından veli, iki şahit, mehir ve nafaka konuları ele alınmış, bain talaktan sonra önceki kadını helal kılmak üzere sembolik nikah kıyma hilesinin geçersiz olduğu, boşama niyetiyle evlenmenin hükmü, evlilik sözleşmesinde ilan şartı açıklanmıştır. Üçüncü bölüm ise boşamaya tahsis edilmiş, makasıd kurallarının boşama üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bu çerçevede boşama esnasında niyet ve niyetin rolü, boşamanın hükmü, boşamada asıl olanın yasaklık veya serbestlik olduğu, boşamanın türleri olarak küçük bain boşama, büyük bain boşama, dönüşlü boşama, haram ve mekruh boşama türleri, üç talakla birden boşama konuları ve boşamayla ilgili digger hususlar ele alınmıştır. Anahtar kelimeler : Kuran-ı Kerim , Makasıd , Nikah , Boşama , aile hukuku .
Özet (Çeviri)
This research titled The Role of Maqasid Rules in the Family Law -A Sample of Marriage and Divorce-sheds light on many consequences and reality about Maqasid Al-Shariah, especially family law in marriage and divorce. This study is divided into three sections. In the first section, basic concepts used in research, maqasid and related concepts has been examined in terms of lexicon and term. Besides, it is discussed details about maqasid, the parts of maqasid and the importance of maqasid, and the subjects about introduction to maqasid.In this context, It has been analysed some concepts, such as the concept of“Maqasid Rules”,Civil Status, Marriage and Divorce. In the second section, only the concept of marriage has been discussed and it is also discussed the role of the maqasid rules in the production of the provisions on marriage. In this context, the maqasid rules are divided into various types, such as moral codes and general rules and, the promotion of marriage has been dealt with. Moreover, maqasid has been taken into three categories; those are essentials or necessities(zaruriyat), and the complementary (haciyat) and embellishments(tahsiniyat). It is also discussed the effect on the marriage contract, parent in respect to the complementary on marriage contract, two witnesses, bride-wealth and alimony issues. It is expalined the invalidity of the symbolic marriage ceremony to make the former woman lawful after irrevocable divorce(bain talaq), provision of marriage with the intention of divorce and condition of marriage contrac The last section is assigned to divorce and it is discussed the effects of maqasid rules on divorce. In this context, the role of intention and intention during divorce, the provision of divorce, the fact that in reality the one is illegality or freedom,small and big irrevocable divorce as the types of divorce,reversible divorce,types of haram and mekruh divorce,the three talaq and other issues related to divorce were discussed.