Lise son sınıf öğrencilerinde sınav kaygısı ve maneviyat Şanlıurfa-Viranşehir örneği
Test anxiety and spirituality on last grade high school students: sample of Şanlıurfa-Vi̇ranşehi̇r
- Tez No: 459942
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, sınav kaygısı, içe dönük dindarlık, maneviyat, başa çıkma, dini-manevi başa çıkma, Anxiety, test anxiety, introvert religiosity, spirituality, coping, religious coping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma lise son sınıf öğrencilerinin yaşadıkları sınav kaygısı ile dindarlık ve maneviyat düzeyleri arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. Örneklem Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesinde Fen Lisesi ve Anadolu Liselerinde öğrenim gören 12. sınıf öğrencileri arasından tesadüfi yöntemle seçilmiştir. Uygulama her iki okul türünden toplam 552 öğrenci üzerinden gerçekleşmiştir. Ölçme araçları olarak değişen maneviyat tutumlarını belirlemeye yönelik hazırlanan maddeler, sınav kaygısıyla başa çıkmada kullanılan stratejiler ve öğrencilerin sınav kaygı düzeylerini belirlemeye yönelik geliştirilen ve bireyin kendisi hakkında bilgi vermesi esasına dayalı Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Ölçeği (Revised Test Anxiety ) kullanılmıştır. Bağımsız değişenler cinsiyet, yaş, okul türü, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, ebeveynin tahsil düzeyi ve sınava yönelik yaşanılan kaygı düzeyidir. Ulaşılan bulgular kız öğrencilerin sınav kaygısı yaşama, maneviyat düzeylerinin bu aşamada artış göstermesi ve sınav kaygısıyla başa çıkmada dini-manevi başa çıkma stratejilerini kullanmaları bakımından erkek öğrencilerden anlamlı derecede farklılaştığını göstermiştir. Okul türü ile yaşanan sınav kaygısı arasında anlamlı düzeyde bir farklılık tespit edilememesine rağmen, Anadolu Lisesinde okuyan öğrencilerin aldıkları puanların ve maneviyat düzeylerinin Fen Lisesi'nde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte sınav kaygısıyla başa çıkmada dini-manevi başa çıkma stratejilerini kullanma bakımından kız öğrencilerin erkek öğrencilerden, Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören öğrencilerin de Fen Lisesi'ndeki öğrencilerden anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Kız öğrenciler sınav kaygısıyla başa çıkmada ağlama, uyuma, yemek yeme, içe kapanma gibi içe dönük başa çıkma stratejilerini tercih ederken, erkek öğrencilerin internete takılma ve sinemaya gitme gibi daha çok dışa dönük başa çıkma stratejilerini kullandıkları sonucu bulunmuştur. Ayrıca 'dua'nın sınav öncesinde ve sınav esnasında hissedilen kaygıyı azaltıcı ve rahatlatıcı etkisi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Buna karşın okul türü ile öğrencilerin maneviyat düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify the relation between the test anxiety experienced by the last grade students of high school and the level of religiousity and spirituality. The sample has been selected by coincidence method from the 12th grade students studying Science and Anatolian High School in Viranşehir, which is the town of Şanlıurfa. The survey of this research has been applied 552 students in total. As measuring tools it has been used some clauses to determine changing spiritual attitudes, the strategies of coping with the test anxiety and Revised Test Anxiety which is based on information given by the person himself/herself and developed in order to identify the level of test anxiety. Independent variables are gender, age, type of school, the socio-economical situation of family, the level of parent's education and the level of test anxiety experienced by students. The findings have showed that female students significantly differentiate from male students in terms of using religious-spiritual coping strategies to cope with the test anxiety and in this process, increasing of their spiritual level. Although it has not been detected a significant differentiation between the test anxiety and type of school, it has been concluded the students studying in Anatolian High School get higher scores and their level of spirituality is higher than the students studying in Science High School. At the same time, it has been identified that both female students significantly differentiate from male students and the students studying in Science High School differentiate from students studying in Anatolian High School in terms of using religious-spiritual coping strategies to cope with the test anxiety. It has been found that while female students prefer introvert coping strategies such as closing inward, eating, sleeping and crying to cope with test anxiety, male students usually use extrovert coping strategies such as going to cinema and surfing on net. And there is no significant relation between the type of school and the level of students' spirituality.