Farklı eğitim düzeyleri bakımından paranormal inançların karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Adana örneklemi
Comparative analysis of different educational levels according to the paranormal belief: Adana sampling
- Tez No: 459941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Paranormalizm, yeni çağ, din, batıl.., Paranormalism, new age, religion, superstition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Tez çalışmasında; farklı eğitim düzeyleri bakımından paranormal inançlara olan eğilimlerin Adana örneklemi üzerinde incelenmesi hedeflenmiştir. Yaş, cinsiyet, kimlik, mezhep ,meslek, siyasi eğilim ve eğitim düzeyi değişkenlerinin paranormal inançları ne derecede etkilediği, aralarında anlamlı farkların bulunup bulunmadığı çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Paranormal inanmaların ne ifade ettiği, hangi toplumsal nedenlerden kaynaklandığı ve ne tür toplumsal sonuçlara götürdüğü, bu tür inanmaların din ve bilim alanlarında nasıl açıklandığı, farklı eğitim seviyelerine sahip gruplar arasında bu olgunun varlık düzeyinin ne olduğu ve gelinen modern toplumda şekillenmeye başlayan yeniçağ inanç olgusu da çalışmada yer alacak konulardır. Problemin toplumsal düzende neden olduğu gözle görülür bozulmalar sosyal bilimcilerin akademik çalışmalarını bu alana yönlendirmelerine neden olmuştur. Paranormal olgunun çoğunlukla kişilik bozukluklarına neden olmasından dolayı daha çok psikoloji akademik çalışmalarına konu olmasıama bu problemin sadece psikolojik durumlara indirgenemeyeceği,toplumsal olgularla da açıklanması gerekliliği araştırmanın önemini vurgular. Ayrıca Türkiye'de bu probleme yeterince önem gösterilememekle birlikte yeterli akademik incelemeler de bulunmamaktadır . Bu durum ortaya çıkabilecek farklı örneklemlerin gizli kalmasına neden olmaktadır. Özellikle böyle bir çalışmanın farklı düzeydeki eğitim seviyelerine sahip gruplar arasında karşılaştırmalı olarak incelenecek olması farklı bir boyutu ortaya çıkaracaktır. Buradan çıkacak sonuçlar, daha farklı çalışmaların yapılmasına destek olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; it's aimed to analyze the tendencies to paranormal beliefs in terms of various education levels upon Adana sampling. This study includes thatthe variables of age, gender, identity, sect, occupation, political tendency and education level affect paranormal beliefs to what extent, and also whether there are significant differences between each other or not. This study also involves these subjects; what do paranormal beliefs mean, they take their sources from which social reasons and they give what kind of social results, how are these kind of beliefs explained on the areas of religion and science, what is the presence level of this phenomenon among the groups from various education levels and modern beliefs phenomenon taking to shape in modern society. The observable deterioration caused by this problem on social order causes social scientists to lead their academic researches to this area. Because of the fact that paranormal phenomenon mostly results in personality disorders, it is more of a subject discussed in psychology academic researches. However, that it cannot be degraded to only psychological situations and the necessity of being explained also by social phenomenon emphasize the importance of this study. In addition that this subject is not enough paid special attention in Turkey, there is no enough academic research. And that's why, potential different samples can remain hidden. This kind of study reveals a different dimension in terms of analyzing comparatively among the groups from various education levels. Results of this study will pave the way for many different researches.75