Evli bireylerin aldatma eğilimleri ve affetme düzeylerinin bağlanma stillerine göre incelenmesi
Investigation of the infidelity tendency and forgiveness level depending on attachment style in married couples
  1. Tez No: 459944
  2. Yazar: SEYRAN SEYFİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aldatma eğilimi, affetme düzeyi, bağlanma stilleri, Infidelity tendency, forgiveness level, attachment styles
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerin aldatma eğilimi ve affetme düzeylerinin bağlanma stillerine göre incelenmektir. Araştırmanın örneklemi Adana ilinde yaşayan 200 (103 kadın, 97 erkek) evli bireyden oluşmaktadır. Bu çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Griffin ve Bartholomew'un (1994) geliştirdiği, Sümer (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan İlişki Ölçekleri Anketi, Polat (2006) tarafından geliştirilen Aldatma Eğilimi Ölçeği, Thompson ve ark. (2005) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Bugay ve Demir (2010) tarafından gerçekleştirilen Heartland Affetme Ölçeği kullanılmıştır. Parametrik testlerden T-Testi ve Regresyon Analizi ise veri analizinde yer almıştır. Verilerin analizinde T-Testi ve Regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Tüm veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir Araştırma bulgularına göre aldatma eğilimi ve bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Bununla birlikte, kadın katılımcılarda affetme düzeyi ve aldatma eğiliminde pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is investigatig of infidelity tendency and forgiveness level depending on the differences on attachment styles in married couples. The actors of this study are consisted of 200 (193 women, 97 men) married people who live in Adana. Participants were given Personal Information Sheet for determination of demographic variables. Relationships Scale Questionnare is applied for the definition of attachment styles, the questionnare is devoleped by Griffin and Bartholomew (1994), and Turkish adaptation is made by Sumer (1999). In order to determine married couples' infidelity tendency, Infidelity Tendency Questionnaire is applied, the questionnaire is developed by Polat (2006). Heartland Forgiveness Scale is applied for the measurement of forgiveness level, the scale is developed by Thompson and others (2005). T-Test and Regression Analyse are used for the data analyses. Statistical analyses and assesments are shown that there is not significant difference between infidelity tendency and forgiveness in terms of attachment styles. Furthermore, women have a significant positive affect on forgiveness level and infidelity tendency.