E-learning through online assignments: EFL students' and EFL teachers' perspective
Online ödevler yoluyla e-öğrenme: Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin ve İngilizce öğreten Türk öğretmenlerin bakış açısı
- Tez No: 459946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ŞİRE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: E-öğrenme, interaktif ortam, online ödev, teknoloji, ağ tabanlı öğreticiler, E-learning, interactive environment, online assignment, technology, webbased tutorials
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Teknolojideki son gelişmeler, onu hayatımızın önemli bir parçası haline getirmiş ve yabancı dil eğitimi de bundan payını almıştır. E-posta, e-alışveriş, e-pazarlama ve e-ticaretin yanı sıra yabancı dil eğitimi de artık elektronik ortamda gerçekleşmektedir. E-öğrenme ile yabancı dil eğitimini ağ tabanlı öğreticiler yoluyla interaktif bir ortam oluşturarak desteklemek mümkün olmuştur. Dilbilgisi çalışma kâğıtları, kelime pratikleri, okuma, yazma çalışmaları ve birçok diğer alıştırma artık elektronik olarak hazırlanıp değerlendirilebilmekte ki bu da öğrencinin kendi hızında ve dilediği mekânda çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu çalışma, National Geographic'e bağlı bir ders kitabı olan 'Life' 'ın ek uygulaması olan e-öğrenme öğreticisi 'MyElt' 'nin etkililiğini, sistemi kullanan öğretmen ve öğrenciler açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi yabancı dil hazırlık sınıfında okuyan 203 öğrenci ile Fırat Üniversitesi'nde çalışan 6 öğretmen katılmıştır. Öğrencilerin e-öğrenmeye bakışaçısını değerlendirmek için anket uygulanmış, 20 kişilik bir EFL grubu gözlenmiş ve araştırmacının yönlendirmeleri doğrultusunda toplamda 4 kez minute paper toplanmıştır. Sonuç olarak öğrenciler, teknoloji kaynaklı problemlere rağmen e-öğrenmeden memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Ek olarak öğrenciler, online ödevlerin istedikleri yer ve zamanda çalışma olanağı sunduğunu belirtmişlerdir. Yabancı dil öğretmenlerinin e-öğrenme konusundaki düşüncelerini saptamak için öğretmenlerle görüşme yapılmıştır. Sonuçlar, yabancı dil öğretmenlerinin e-öğrenmeye karşı genel olarak olumlu bir bakış açısı sergilediğini göstermektedir. Öğretmenler online ödevlerin eğlenceli olduğunu ve öğrencilerini yabancı dil öğrenmeye karşı motive ettiğini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak e-öğrenme ile görsel ve işitsel ögelerle desteklenmiş özgün materyallerin öğrencilerin kullanımına sunulduğu saptanmıştır. Ayrıca, e-öğrenmeyi de kapsayan yeni bir müfredatın oluşturulmasının yabancı dil eğitimini daha verimli hale getirebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent advances in technology have made it an essential part of our lives, and foreign language pedagogy has also its own share. Besides e-mail, e-shopping, e-marketing, and e-commerce, foreign language education occurs in electronic setting, too. With e-learning, it is possible to support foreign language learning through web-based tutorials by creating an interactive environment. Grammar worksheets, vocabulary practices, reading and writing tasks, speaking activities and many other exercises can be prepared and assessed electronically, by giving a chance to the EFL students to study at their own places and paces. This study is aimed at assessing the effectiveness of an e-learning tutorial, MyElt, a supplement of the coursebook 'Life' by National Geographic from both EFL students' and EFL teachers' perspectives. 203 EFL preparation (prep) class students and 6 EFL teachers working in Fırat University participated in this study. The EFL students' perception of e-learning has been investigated through a questionnaire, an EFL group of 20 students has been observed and minute papers (4 times in total) have been collected with the guidance of the researcher. The EFL students have stated that, despite technological problems, they are satisfied with e-learning via online assignments. Moreover, they have added that online assignments give them the opportunity to study at any place and time. The perceptions of the EFL teachers about e-learning have been investigated through interviews. The results show that the EFL teachers have positive attitudes towards e-learning in general. The EFL teachers have stated that online assignments are enjoyable and they motivate their students towards foreign language learning. As a result it has been ascertained that with e-learning, authentic materials supported with visual and audial aids are made available at the EFL students' disposal, It has also been cocluded that creating a new curriculum in which e-learning is covered can make foreign language learning more effective.