Sosyal medya müşteri ilişkileri yönetimi faaliyetlerinin firmaların satış performansına etkileri
The effects of social media customer relationship management activities on business sales performance
- Tez No: 459949
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri ilişkileri yönetimi, sosyal medya, sosyal medya teknolojisi kullanımı, sosyal medya müşteri ilişkileri yönetimi, ilişki odaklı ve gelir odaklı satış performansı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Firmalar, geleneksel MİY uygulamalarının yanı sıra sosyal medya teknolojisi kullanımı ve organizasyonel sosyal medya müşteri ilişkileri yönetimi (SMMİY) uygulamaları kapsamında SMMİY pazarlama faaliyetlerinde etkinlik sağlayabilmektedir. Firmaların SMMİY pazarlama faaliyetlerinin, firmaların ilişki odaklı ve gelir odaklı satış performanslarını etkileyebileceği araştırma kapsamında ele alınmıştır. Bu çalışmada SMMİY pazarlama faaliyetlerinin firmaların satış performansına etkisini belirlemeye yönelik kavramsal bir model geliştirilmiş ve Türkiye'de 153 firma ile gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen değişkenler arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Together with traditional CRM practices, companies can now be very effective in Social Media Customer Relations Management marketing activities within the scope of Organisational SMCRM and the use of Social Media Technologies. It was examined that the SMCRM marketing activities may affect relationship-focused and income-focused sales performances of the companies. In this study, a conceptual model have been developed in order to determine the effect of SMCRM marketing activities on selling performances and the results of field studies about 153 Turkish companies have been discussed. The study concluded that there have been positive and meaningful relations between the examined variables.