Hızırağazâde Saʻîd dîvânı metin-açıklamalar-gramer-dizin
Hizirağa-zâde Sai̇d's di̇van text-explanati̇on-grammar-index
  1. Tez No: 459950
  2. Yazar: HURİYE SÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan, tenkitli metin, Osmanlı Türkçesi, Divan, Criticized Text, Ottoman Turkish
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
19. yüzyıl divan şairi Hızırağa-zāde Sa'îd Dîvânı, Metin-Açıklama-Gramer-Dizin adlı yüksek lisans tezinde, Hızırağa-zāde Sa'îd'in Dîvânı'nın tenkitli metni, metin açıklaması, metnin grameri ve dizini hazırlanmıştır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin amacı, kapsamı ve gerekçesi anlatılmış; tenkitli metin ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde şair Hızırağa-zāde Sa'îd'in hayatı, edebi kişiliği ve eseri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Dîvân'nın tenkitli metnine, dördüncü bölümde ise metnin açıklamasına yer verilmiştir. Beşinci bölümde eserin gramer bilgilerine, altıncı bölümde dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the master thesis titled Divan of 19th century Ottoman poet Hızırağa-zade Said, Text-Explanation-Grammar-Index, criticized text of Hızırağa-zade Said's Divan, text explanation, text's grammar and index were prepared. The thesis is comprised of six chapters. In the first chapter purpose, scope and rationale of the thesis were explained; information concerning the criticized text was presented. Information regarding life, literary personality and work of Hızırağa-zade Said was given in the second chapter. The third chapter occupies the criticized text of the Divan; the fourth chapter includes text explanation. In the fifth chapter grammar and in the sixth chapter index were presented.