The effects of subtitled animation movies on the listening skills of EFL students
Altyazılı animasyon filmlerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinlenme becerileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 459948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Altyazılı animasyon filmleri, motivasyon, altyazı, görsel-işitsel materyal kullanımı, dinleme stratejileri, Subtitled animation movies, motivation, captioning, use of audio-visual materials, listening strategies
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırma, alt yazılı animasyon filmlerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme becerileri ve motivasyonları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla deneysel bir çalışma olarak düzenlenmiştir. Söz konusu çalışma Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu 2015-2016 bahar döneminde 10 hafta süre ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla elli bir (51) başlangıç seviyesi öğrencisi rasgele küme örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bu öğrenciler deney (25) ve kontrol grupları (26) olmak üzere iki ayrı gruba ayrılmışlardır. Deney grubu öğrencileri animasyon filmleri ile ilgili bilgi alarak animasyon filmlerini eğitim amaçlı kullanmış ve dört temel dinleme stratejisi olan 'not alma, anahtar kelimeleri bulma, çıkarımda bulunma ve daha önceden edinilen bilgileri harekete geçirmek' dinleme stratejilerini içeren bir eğitim almışlardır. Deney grubu öğrencileri, araştırma süresi boyunca alt yazılı animasyon filmleri izlerken kontrol grubu öğrencileri normal dinleme dersi müfredatlarını takip etmişlerdir. Aynı zamanda, deney grubu kişisel ve grup olarak hedef stratejiler ile ilgili eğitim almış ve video dersleri süresince 'filmi izlemeden önce', 'izlerken' ve 'izledikten sonra' etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak bir başarı testi, Likert ölçeği ile hazırlanmış bir motivasyon anketi, Likert ölçeği ile hazırlanmış bir dinleme stratejileri farkındalık anketi, bir geriye dönük görüşme ve son olarak da öğrencilerin günlükleri kullanılmıştır. 'Big Picture' kitabının başlangıç ve orta seviye öğretmen kitaplarından alınan başarı testi öğrencilerin dinleme becerilerindeki olası değişimlerini gözlemek için kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 istatistik paketi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma öncesi ve sonrası yapılan başarı testlerinden elde edilen verileri analiz etmek için bağımsız örneklem ve bağımlı örneklem T-testleri kullanılmıştır. Katılımcıların motivasyon düzeyindeki değişimi belirlemek için, Gardner'ın "Tutum/Motivasyon Ölçeğinden uyarlanmış bir anket hem araştırma öncesinde hem de araştırma sonrasında uygulanmıştır. Veriler, SPSS 22 istatistik paketi yardımıyla analiz edilmiş ve sonuçlar bağımsız örneklem ve bağımlı örneklem T-testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın öncesi ve sonrasında katılımcıların dinleme stratejisi tanıma ve kullanımlarındaki olası değişiklikleri bulmak için ise, bu çalışmanın amaçlarına uygun olarak Vandergrift'in (2006) Üst Bilişsel Farkındalık Dinleme Anketi'nden uyarlanmış bir strateji farkındalık ölçeği kullanılmıştır. Veriler yine SPSS 22 istatistik paketi kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar araştırmacı tarafından karşılaştırılmıştır. Katılımcıların alt yazılı animasyon filmlerini öğrencilerin dinleme becerilerini ve stratejilerini geliştirmek için kullanma fikri hakkındaki duygularını anlamak ve bakış açılarını öğrenmek için, çalışmanın sonunda yapılandırılmış bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, katılımcıların dinleme becerilerini ve stratejilerini geliştirmek için altyazılı animasyon filmleri kullanma fikri hakkındaki duygularını öğrenmek için katılımcılardan her video dersinden sonra düşüncelerini içeren bir günlük tutmaları istenmiştir. Görüşme ve günlük analizi için iki aşamadan oluşan kodlama sistemi uygulanmış ve ilgili kodlar temalara ayrılmıştır. Daha sonra ise ortalamalar ve yüzdelik değerler betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, sınıfta altyazılı animasyon filmlerinin kullanılmasının Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Hazırlık Programında İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin motivasyon ve başarı düzeylerini geliştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to identify the effects of using subtitled animation movies on EFL students' listening skills and motivation. It was conducted throughout 10 weeks during the 2015-2016 Spring semesters at the School of Foreign Languages of Osmaniye Korkut Ata University. To this end, fifty-one elementary level learners were selected according to random cluster sampling method. These students were divided into two separate groups as experimental (25) and control groups (26). The experimental group was introduced to animation movies, and they got listening strategy training including four basic listening strategies which are 'note taking, listening for specific information, making inference, and activating background knowledge'. While the experimental group watched and made use of close-captioned animated movies during the research period, the control group went on their usual flow of listening courses. At the same time, the experimental group did pre-watch, while watching and post watch activities as well as listening strategy training for the target strategies both individually and as a group. The data collection instruments of this study consisted of an achievement test, a motivation questionnaire with Likert Scale, a listening strategy awareness questionnaire with Likert Scale, a retrospective interview, and participants' diaries. The achievement test taken from Big Picture Elementary and Pre-Intermediate Teachers' Books was used to track possible alterations in participants' listening proficiency levels. The collected data was analyzed by using SPSS 22 statistical package. An independent Samples T-test and a Paired Samples T-test were used to analyze the data obtained from the pre- and post-tests. To determine the alteration in participants' motivation level, a motivation questionnaire with Likert scale adapted from Gardner's 'Attitude/Motivation Test Battery' was used in the study both as pre-questionnaire (at the beginning of the term) and post-questionnaire (at the end of the term). The data was analyzed with the help of SPSS 22 statistical package, and the results were compared by using an Independent Samples T-test and a Paired Samples T-test. In order to find out the variations in participants' listening strategy recognition and use before and after the study, a strategy awareness scale adapted from Vandergrift's (2006) Metacognitive Awareness Listening Questionnaire was used in accordance with the objectives of this study. The data was analyzed by using SPSS 22 statistical package, and comparisons of the results were made by the researcher. To perceive participants' perceptions about the use of 'subtitled animation movies' to improve their listening skills and strategies, a retrospective interview was conducted at the end of the study. At the same time, the participants were asked to keep a diary consisting of their feelings about the use of subtitled animation movies to improve their listening skills and strategies. For both interview and diary analysis, two different stages of coding systems as open coding and axial coding were applied and categories were created by using different themes. Finally, percentages and means were compared descriptively by the researcher. The findings of the study indicated that using subtitled animated movies in the classroom improved the motivation and achievement levels of the EFL students at the Preparatory Program of Osmaniye Korkut Ata University.