Annelerde kaygı düzeyi ve evlilik doyumunun ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algıları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of anxiety level and marriage satisfaction at mothers on the self perception of parental role
  1. Tez No: 459954
  2. Yazar: BURCU SAYGIDEĞER DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısı, sürekli kaygı, evlilik yaşamı, Self-perception of parental role, persistent anxiety, marriage life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, annelerin kaygı düzeyi ve evlilik doyumunun ve bazı sosyodemografik özelliklerinin ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algılarına etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Adana İli Seyhan ilçesine ait iki özel okul velileri (anneleri) oluşturmaktadır. Araştırma verileri, ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısı ölçeği, sürekli kaygı ölçeği, evlilik yaşam ölçeği ve sosyodemografik bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısıyla evlilik doyumu arasında herhangi bir ilişki bulunmazken, sürekli kaygı durumu ile annelerin ebeveynlik konusunda kendilik algısı arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısı ölçeğinin ve bazı alt boyutlarının bazı sosyodemografik değişkenlerden etkilendiği ortaya konulmuştur. Ayrıca annelerin ebeveynlik rolünden aldıkları doyumun kaygı düzeyinden ve incelenen hiçbir sosyodemografik değişkenden etkilenmediği çalışma bulguları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of mothers' anxiety and the effect of marital satisfaction and self-perception on the parental role of some sociodemographic characteristics. The sample of the research consists of two private schools mothers belonging to the province of Seyhan in Adana. Survey data were obtained using self-perception of parental role scale, trait anxiety scale, marital life scale and demographic information form. As a result of the research, there was no relationship between marital satisfaction with respect to self-perception of parental role, it has been found that there is a positive relationship between the state of trait anxiety and the self-perception of parents about parenting. The self-perception scale and some sub-dimensions of the parental role were affected by some sociodemographic variables. They are also among the levels of satisfaction anxiety they receive from the parenting role of mothers and the study findings in which no sociodemographic variables examined are affected.